Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

S brexitom to nevyzerá ružovo: Predseda Corbyn hovorí, že na Mayovej podmienky nepristúpi

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Predseda britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn v nedeľu na vlnách televíznej stanice Sky News uviedol, že väčšina britského parlamentu pravdepodobne podporí predbežnú dohodu s Európskou úniou, dodal však, že jeho strana bude hlasovať proti dohode o brexite, vyrokovanej vládou premiérky Theresy Mayovej.

Podľa Corbyna sú aktuálne podmienky tejto dohody neprijateľné. Predbežnú, 585-stranovú dohodu o vystúpení Veľkej Británie z EÚ schválil Mayovej kabinet v stredu večer. Teraz ju bude analyzovať 27 členských štátov EÚ, ktorých predstavitelia sa 25. novembra stretnú na mimoriadnom summite. Následne bude o dohode hlasovať britský parlament.

Občania Spojeného kráľovstva hlasovali za vystúpenie z Európskej únie v referende v júni roku 2016. Za odchod z eurobloku sa vtedy vyslovilo takmer 52 percent voličov.  Napriek množstvu doposiaľ nedoriešených otázok vrátane hraníc s Írskou republikou a ekonomických vzťahov Británie so zvyšnými krajinami Európskej únie zostáva termín brexitu naďalej oficiálne stanovený na 29. marec 2019.

Viac o téme: Theresa MayováJeremy CorbynBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu