Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Britská vláda prijíma ďalšie brexitové prehry: Horná komora schválila tieto dodatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská vláda utrpela v utorok v Snemovni lordov ďalšie dve porážky - v poradí jedenástu a dvanástu - týkajúce sa zákona o brexite.

Členovia hornej, nevolenej komory parlamentu totiž podľa televízie Sky News pomerom hlasov 311:233 schválili pozmeňujúci a doplňujúci návrh k zákonu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EU Withdrawal Bill), podľa ktorého sa z tejto legislatívy vyškrtne konkrétny dátum brexitu, teda 29. marec 2019.

Ešte predtým schválila Snemovňa lordov, v ktorej vládnuci konzervatívci nemajú väčšinu, pomerom hlasov 298:227 ďalší pozmeňujúci a doplňujúci návrh, umožňujúci pokračovanie členstva Británie v agentúrach EÚ. Jeho cieľom je okrem iného zabezpečiť, aby sa budúce zákony EÚ mohli aplikovať po brexite aj v Spojenom kráľovstve.

Najnovšie pozmeňujúce návrhy schválila Snemovňa lordov počas šiesteho, posledného dňa rozpravy o návrhu zákona o brexite.

Minulý týždeň prijala horná komora britského parlamentu ďalšie dodatky k zákonu o brexite. Jeden vyžaduje parlamentu postupovať tak, aby pri vystúpení Británie z EÚ nevznikla medzi Severným Írskom a Írskou republikou "tvrdá" hranica. Ďalší parlamentu umožňuje zablokovať alebo odložiť finálnu dohodu o brexite.

Viac o téme: Veľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu