Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európsky parlament schválil svoju predstavu o podmienkach brexitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: AP Photo/Peter Morrison)

BRUSEL/ŠTRASBURG – Uznesenie o podmienkach procesu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie a podobe finálnej dohody o brexite dnes schválil Európsky parlament (EP). Hoci je právne nezáväzné, obsahuje predstavu EP o brexite, keďže europarlament bude schvaľovať dohodu medzi Londýnom a EÚ.

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 516 poslancov, 133 bolo proti a 50 sa zdržalo, kladie dôraz na zaistenie rovnakých práv pre občanov EÚ žijúcich na území Spojeného kráľovstva a britských občanov v Únii. V dokumente sa píše, že až do odchodu je Londýn riadnym členom EÚ so všetkými záväzkami vrátane finančných s tým, že časť finančných záväzkov bude splatná až po brexite.

EP odmieta čiastočné dohody v jednotlivých oblastiach a podmieňovanie spolupráce v bezpečnostnej oblasti ústupkami v budúcich obchodných vzťahoch. Na druhej strane Londýnu ponúka možnosť otvorenia rokovaní o obchodnej dohode už počas dvojročného obdobia, ak bude v rokovaniach o brexite dosiahnutý dostatočný pokrok.

Po brexite, ktorý by sa mal stať realitou o dva roky, bude zrejme vo vzťahoch medzi EÚ a Londýnom prechodné obdobie. To by nemalo podľa europoslancov trvať viac ako tri roky. Dohodu o budúcom usporiadaní vzťahov chcú poslanci uzavrieť až po brexite. Brexit formálne spustila britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň.

Predseda Európskej rady Donald Tusk následne predstavil usmernenia EÚ pri rokovaniach o brexite, o ktorých budú lídri 27 členských štátov rokovať na summite 29. apríla. Po tomto summite a udelení mandátu vyjednávačovi EÚ Michelovi Barnierovi sa začnú samotné rokovania, ktoré by mali priniesť dohodu do marca 2019. Túto dohodu musí schváliť europarlament.

Paralelné rokovania o brexite a budúcej obchodnej dohode sú riskantné 

Za riskantné označil dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) paralelné rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie a budúcej obchodnej medzi oboma celkami hlavný  vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Vyjednávacia stratégia EÚ musí byť podľa neho založená na jednote, odstraňovaní neistoty a správnom načasovaní rokovaní. "Britský list jasne hovorí, že Spojené kráľovstvo bude tlačiť na paralelné rokovania o odchode a budúcom vzťahu. Toto je veľmi riskantný prístup. Ak chceme byť úspešní, musíme sa naopak sústrediť v prvej fáze rokovaní výhradne na dohodu o podmienkach brexitu," vyhlásil Barnier.

Reagoval tým na list britskej Theresy Mayovej, ktorým minulý týždeň formálne spustila brexit a dala v ňom najavo, že rokovania o brexite a obchodnej dohode s EÚ by chcela viesť súčasne. Europoslanci dnes hlasujú o nezáväznom uznesení, v ktorom chcú ponúknuť Londýnu možnosť otvorenia rokovaní o obchodnej dohode už počas dvojročného obdobia, ak bude v rokovaniach o brexite dosiahnutý dostatočný pokrok. "Predseda (Jean-Claude) Juncker povedal, že vaša úloha (EP, pozn. TASR) bude dôležitá od začiatku do konca. Začiatkom je dnešné uznesenie. Na konci bude vaše hlasovanie o návrhu dohody o odchode, ktorú vyrokujeme v najbližších dvoch rokoch. Budete mať posledné slovo," konštatoval Barnier.

Ďalej povedal, že prvá fáza rokovaní by mala byť len o podmienkach odchodu z Únie a až v druhej fáze môže byť reč o budúcich vzťahoch medzi oboma celkami a možných prechodných dohodách po brexite. Za veľmi dôležitú označil jednotu 27 členských štátov počas samotných rokovaní. "Ak bude Únia nejednotná, nedosiahneme dohodu a bez dohody čakajú najmä Spojené kráľovstvo, ale aj EÚ tvrdé dôsledky. Preto je našou ambíciou dosiahnuť dohodu," zhrnul Barnier. Chce rokovať transparentne a priebežne vysvetľovať občanom, čo pre nich brexit znamená.

Rovnako mieni u občanov obnoviť dôveru a istotu, ktoré rozhodnutie Spojeného kráľovstva odísť z EÚ naštrbilo. Briti žijúci v EÚ a naopak občania EÚ žijúci na britských ostrovoch by mali mať aj po brexite rovnaké práva ako doteraz. Vo finančných otázkach Barnier vyzval Londýn na vyrovnanie všetkých záväzkov, ktoré mu vyplývajú z členstva. Odmietol, že by chcela Únia Britov trestať alebo by ich nútila platiť viac, ako im ukladajú zmluvy.

Viac o téme: Európska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu