Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto nie je šťastný deň pre Európsku úniu, tvrdí Tusk: Na brexite je ale aj niečo pozitívneho

Predseda Európskej rady Donald Tusk drží list podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorým Spojené kráľovstvo oficiálne oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy v Bruseli 29. marca 2017. Zobraziť galériu (5)
Predseda Európskej rady Donald Tusk drží list podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorým Spojené kráľovstvo oficiálne oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy v Bruseli 29. marca 2017. (Zdroj: TASR, /AP)

BRUSEL - Na brexite musíme vidieť aj niečo pozitívneho, a to je jednota zvyšných 27 členov Európskej únie, uviedol dnes predseda Európskej rady Donald Tusk krátko po prevzatí listu podpísaného britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Tusk list s oznámením Británie, že si želá aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje krajine opustiť Úniu, osobne prevzal od britského veľvyslanca pri EÚ Tima Barrowa. Vo svojom vystúpení o 14.00 h SELČ Tusk prítomným novinárom ukázal šesťstránkový dokument doručený z Londýna.

"Nebudem to tajiť - toto nie je šťastný deň," uviedol predseda Európskej rady vo svojom krátkom príhovore. Pripomenul, že o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodla vlani v referende nadpolovičná väčšina britských občanov. 

"Ale musíme vidieť aj pozitíva brexitu. Že ostatných 27 členských krajín je oveľa viac zjednotených a odhodlaných než doteraz," uviedol Tusk. A dodal, že členovia EÚ potvrdia svoju jednotu aj počas nadchádzajúcich rokovaní o brexite, "akékoľvek náročné" by tieto rokovania boli.  V tejto súvislosti spresnil, že Európska komisia má mandát rokovať s britskou stranou a podporovať spoločné záujmy európskej dvadsaťsedmičky. Zdôraznil, že až do chvíle, kým sa proces rokovaní o brexite neukončí, európska legislatíva bude platiť pre Spojené kráľovstvo a na jeho území. 

Tusk v závere dodal, že v piatok 31. apríla rozpošle lídrom 27 členských krajín Únie dokument s usmerneniami, ktoré načrtnú hlavný smer rokovaní s britskou vládou. Tieto usmernenia budú oficiálne prijaté na osobitnom summite 27 najvyšších predstaviteľov EÚ, ktorý sa uskutoční 29. apríla v Bruseli.

Lídri 27 krajín EÚ: Pri rokovaniach o brexite budeme postupovať jednotne

Európska únia chce pri rokovaniach o brexite postupovať spoločne a prioritne sa bude snažiť minimalizovať neistotu spojenú s vystúpením Spojeného kráľovstva z Únie. Uvádza sa to v oficiálnom spoločnom stanovisku lídrov 27 členských krajín EÚ, ktoré bolo zverejnené po tom, ako Londýn oficiálne odštartoval dvojročný "rozvodový" proces so zvyškom Únie.

"Ľutujeme, že [Británia] opustí Európsku úniu, ale sme pripravení na proces, ktorý teraz musí nasledovať", uvádza sa v stanovisku, ktoré médiám poskytla Európska komisia. Prvým krokom pre EÚ bude prijatie smerníc pre rokovania Európskej rady, ktorá bola zvolaná na 29. apríla do Bruselu. Pokyny, ktoré si dovtedy preštudujú všetky členské krajiny, budú obsahovať celkové postoje a zásady EÚ pre rokovania, o ktorých bude v mene EÚ s britskou stranou rokovať Európska komisia. 

"V týchto rokovaniach Únia bude pôsobiť ako jeden celok a bude brániť svoje záujmy," uvádza sa v spoločnom stanovisku 27 lídrov EÚ. Dokument spresňuje, že prvou prioritou pri rokovaniach bude minimalizovať neistotu spôsobenú rozhodnutím Británie odísť z EÚ "pre našich občanov, podniky a členské štáty". Vyjednávací tím Únie sa podľa tohto stanoviska hneď na úvod rokovaní zameria na všetky kľúčové opatrenia pre riadený odchod Británie. 

"Budeme pristupovať k rokovaniam konštruktívne a snažiť sa nájsť dohodu s nádejou, že v budúcnosti budeme mať v Spojenom kráľovstve blízkeho partnera," uvádza sa tiež v tomto dokumente.

Hollande: Odchod z EÚ bude Britov bolieť

Brexit bude pre Britov bolestivý, vyhlásil dnes francúzsky prezident Francois Hollande počas návštevy Indonézie. Informoval o tom britský denník Guardian. "Myslím si, že to bude pre Britov bolestivé. (Brexit) donúti Európu pohnúť sa vpred, pravdepodobne rôznymi rýchlosťami," povedal Hollande.

Francois Hollande
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Spojené kráľovstvo dnes oficiálne listom oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu tejto ostrovnej krajiny z Európskej únie. List, podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

Christian Kern: Musíme vyjasniť postavenie občanov EÚ žijúcich v Británii

Európska únia by si teraz mala "utiahnuť opasok" a odovzdať viac právomocí svojim členským štátom. Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz to dnes povedal po tom, ako Londýn aktivoval článok 50, čím sa spustil dvojročný proces vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie. "Brexit je dôkazom, že strachy a obavy obyvateľov treba brať vážne," zdôraznil minister.

Únia by sa tiež podľa Kurza mala v bezpečnostnej a zahraničnej oblasti ešte viac zjednotiť. "Malé problémy" by ale mala prenechať na členské štáty. Zostávajúce členské krajiny Únie by mali tiež zvážiť zníženie nákladov, pretože Británia už nebude prispievať do spoločného rozpočtu, dodal Kurz. 

Christian Kern
Zobraziť galériu (5)
Christian Kern  (Zdroj: SITA)

Rakúsky kancelár Christian Kern považuje v tomto momente za prioritu svojej vlády, aby sa vyjasnilo postavenie občanov Európskej únie žijúcich v Británii. "Postavenie približne 25.000 Rakúšanov žijúcich a pracujúcich v Spojenom kráľovstve je pre mňa na prvom mieste," reagoval Kern. Istoty potrebuje zaručiť aj pre rakúske spoločnosti pôsobiace v Británii.

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel dnes upozornil, že dvojročné vyjednávanie nebude pre ani jednu zo zúčastnených strán jednoduchým procesom. Čo podľa neho môže pochopiteľne vyvolať zlé "pocity", toto ale nemôže ovplyvniť samotné rokovania.

Merkelová: Nemecko sa pokúsi zmierniť vplyv brexitu na občanov EÚ v Británii

Nemecko sa pokúsi o to, aby mal brexit čo najmenší vplyv na občanov Európskej únie žijúcich v Británii. Vyhlásila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová po oficiálnom oznámení Spojeného kráľovstva o odchode z EÚ. Podľa Merkelovej si Nemecko a jeho partneri "rozhodne nepriali tento deň". Kancelárka povedala, že EÚ bude k rokovaniam o brexite pristupovať "spravodlivo a konštruktívne". "Dúfam, že britská vláda takisto pristúpi k rozhovorom v tomto duchu," poznamenala Merkelová, ktorú citovala agentúra AP.

angela merkelová
Zobraziť galériu (5)
angela merkelová  (Zdroj: SITA)

Podľa kancelárky musia najprv prebehnúť rozhovory o podmienkach odchodu Británie z EÚ a až potom, "dúfajme, že čoskoro", rozhovory o budúcich vzťahoch. Chce však, aby Británia a EÚ zostali "blízkymi partnermi".

Spojené kráľovstvo dnes oficiálne listom oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu tejto ostrovnej krajiny z Európskej únie. List, podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

Junckera brexit zarmútil, Tajani varoval Londýn pred jednostrannými krokmi

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril "hlboký smútok" nad dnešným oficiálnym oznámením Spojeného kráľovstva o odchode z EÚ. Podľa spravodajskej stanice BBC Juncker počas návštevy Malty uviedol, že EÚ sformuluje svoju odpoveď a prístup k rokovaniam na aprílovom summite. Na otázku, či ho znepokojuje snaha Londýna o kompromis medzi obchodom a bezpečnosťou, odpovedal, že oba faktory treba vziať do úvahy. 

Šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani podľa agentúry AP varoval Britániu pred prijatím jednostranných krokov, ktoré by mohli byť v rozpore so zákonmi EÚ, ešte predtým, než Spojené kráľovstvo vystúpi z Únie. Británia musí podľa Tajaniho "plne rešpektovať svoje zmluvné záväzky do úplne posledného dňa členstva" v EÚ. "Jednostranné rozhodnutia postihujúce práva občanov EÚ ešte pred odchodom Británie by boli v rozpore so zmluvami, a teda nezákonné," zdôraznil šéf Európskeho parlamentu.

Cameron: Britom sa nikdy nepáčila vlajka EÚ

Nikdy sa nám nepáčila vlajka Európskej únie, vyhlásil dnes bývalý britský premiér David Cameron pred študentmi na Ukrajine, ktorá sa snaží získať členstvo v EÚ. Podľa spravodajskej stanice BBC Cameron obhajoval svoje rozhodnutie vypísať vlani referendum o vystúpení Spojeného kráľovstva z 28-členného únijného bloku. Podľa neho otázka britského členstva v EÚ "otravovala" politiku Spojeného kráľovstva a "presvedčivý" výsledok referenda je - ako zdôraznil - potrebné rešpektovať.  "Británia si nikdy nebola istá a bola proti myšlienke hlbšej a integrovanejšej únie. Nikdy sa nám nepáčila vlajka EÚ. Páčila sa nám naša vlastná vlajka," dodal Cameron.

David Cameron
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Spojené kráľovstvo dnes oficiálne oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu tejto ostrovnej krajiny z Európskej únie. Oficiálny list, podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

Kamall (ECR): Brexit nesmie byť o víťazoch a porazených

Všetky rokovacie strany by mali zaistiť, že rokovania o brexite budú pokojné a konštruktívne, uviedol dnes po oficiálnom spustení článku 50 Lisabonskej zmluvy Syed Kamall, predseda politickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v Európskom parlamente. Britský europoslanec, ktorý je na čele tretej najsilnejšej skupiny v europarlamente, uviedol, že dnešný deň je dôležitý tak pre Spojené kráľovstvo, ako aj pre EÚ. 

"Dúfam, že všetky zúčastnené strany budú pristupovať k rokovaniam pokojne, konštruktívne a v duchu spolupráce. Musíme mať všetci na pamäti, že v strede týchto rokovaní sú životy a živobytie ľudí," skonštatoval Kamall. Podľa jeho slov brexit nesmie byť o víťazoch a porazených a upozornil, že zlé riešenie pre jednu stranu bude zlým riešením aj pre tú druhú stranu. "Mali by sme sa usilovať o také usporiadanie vzťahov, ktoré bude chrániť obchod a umožní pokračovanie spolupráce v kľúčových oblastiach spoločného záujmu pre našu bezpečnosť a našu ekonomiku," dodal europoslanec.

Kamall zároveň upozornil, že skupina ECR považuje proces brexitu za "vynikajúcu príležitosť" na realizáciu skutočnej reformy EÚ, ktorá by mala byť flexibilnejšia a mala by lepšie slúžiť záujmom svojich členov a občanov.

"Ako predseda Európskych konzervatívcov a reformistov a britský konzervatívny poslanec Európskeho parlamentu urobím všetko, čo môžem, aby som pomohol zabezpečiť spravodlivú dohodu," odkázal Kamall, ktorý je ochotný pôsobiť ako most medzi kľúčovými osobami v Bruseli a vládou Spojeného kráľovstva.

Viac o téme: Donald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu