Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Razantné vyhlásenie Szydlovej: Varšava neustúpi vo veci ochrany práv Poliakov žijúcich v Británii

Beata Szydlová a Theresa Mayová
Beata Szydlová a Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Prioritou Poľska na rokovaniach s Britániou o jej odchode z Európskej únie bude získať záruky o zachovaní súčasných práv Poliakov žijúcich v Spojenom kráľovstve. V reakcii na utorkový zásadný prejav britskej premiérky Theresy Mayovej to dnes vo Varšave uviedla predsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová.

Po prednesení prejavu o pozícii britskej vlády ohľadom brexitu absolvovali premiérky Poľska a Británie telefonický rozhovor. Szydlová uviedla, že počas rozhovoru informovala Mayovú o troch aspektoch, ktoré sú pre Poľsko najdôležitejšie. Ide o situáciu Poliakov žijúcich v Británii a garantovanie ich súčasných práv. "Je to pre nás kľúčová vec na rokovaniach s Britániou a Varšava v nej neustúpi," vyhlásila Szydlová.

Uviedla tiež, že brexit by nemal ohroziť ani voľný pohyb osôb v EÚ či jej súčasný rozpočet. Podľa oficiálnych britských údajov v roku 2015 žilo v Británii viac ako 831.000 Poliakov. Mayovej vystúpenie potvrdilo, že pôjde o tzv. tvrdý brexit, pri ktorom Británia opustí jednotný trh EÚ, jurisdikciu Európskeho súdneho dvora i ďalšie únijné inštitúcie a prevezme späť kontrolu nad svojimi hranicami a migráciou.

Dala tiež najavo, že Británia nie je pripravená garantovať práva cudzincov v Británii bez toho, aby EÚ urobila to isté pre Britov žijúcich v zahraničí. Mayová chce do konca marca aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím spustí proces odchodu Británie z EÚ a dvojročnú lehotu na vyrokovanie jeho podmienok so zvyšnými členskými štátmi.

Viac o téme: PoľskoBritániaVaršavaBeata SzydlováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu