Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škótsko sa vzpiera brexitu, chce zostať v EÚ: Aj za cenu nezávislosti, hovorí premiérka

Nicola Sturgeonová
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/AP)

EDINBURG - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová dnes predstavila svoj plán zotrvania Škótska na jednotnom trhu EÚ. V júnovom referende o brexite, hlasovali totiž Škóti za zotrvanie Británie v Európskej únii, a teda aj na jej jednotnom trhu.

Sturgeonová tiež zopakovala, že ak to bude potrebné, vyhlási nové referendum o nezávislosti Škótska. "Sme rozhodnutí udržať miesto Škótska v rámci jednotného európskeho trhu," uviedla Sturgeonová v Edinburghu pri prezentácii svojho plánu na zotrvanie Škótska na jednotnom trhu EÚ.

Premiérka akceptuje skutočnosť, že Anglicko aj Wales majú mandát na to, aby zariadili vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ale ako dodala, nemôže súhlasiť s myšlienkou, že majú aj mandát na to, aby znemožnili ktorejkoľvek časti Spojeného kráľovstva pôsobiť na jednotnom trhu EÚ. 

"Škóti nehlasovali za brexit a tvrdý brexit spôsobí vážne škody škótskej ekonomike," upozornila premiérka, ktorá je zároveň aj šéfkou Škótskej národnej strany (SNP). Podľa jej slov by opustenie jednotného trhu znamenalo pre Škótsko stratu najmenej 80.000 pracovných miest.

Sturgeonová v rámci svojho plánu navrhuje, aby Škótsko zostalo členom jednotného európskeho trhu prostredníctvom svojho členstva v Európskom hospodárskom priestore (EHP) a Európskom združení pre voľný obchod (EZVO), podobne ako Nórsko, Island a Lichtenštajnsko, tri nečlenské krajiny EÚ. Do EZVO patrí aj Švajčiarsko, ktoré však nie je členom EHP. Premiérka však zároveň naznačila, že jej "prednostnou voľbou" je nezávislé Škótsko a členstvo v EÚ.

Agentúra Belga v tejto súvislosti pripomenula slová hovorcu britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorého je Londýn odhodlaný dosiahnuť dohodu s EÚ, ktorá bude platný pre krajinu ako celok, čo jasne zahŕňa aj Škótsko. Britská premiérka oznámila, že jej vláda najneskôr do konca marca 2017 aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa oficiálne spustí proces odchodu Británie z EÚ.

Viac o téme: ŠkótskoVeľká BritániaBrexitNicola Sturgeonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu