Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brexit je horúcou témou: Sturgeonová varuje Mayovú pred možným referendom o odchode Škótska z Británie

Nicola Sturgeonová
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Škótska líderka Nicola Sturgeonová varovala dnes britskú premiérku Theresu Mayovú pred možným novým referendom o odchode Škótska z Británie, ak sa nebude prihliadať na to, že škótski voliči sa v plebiscite z 23. júna vyslovili za zotrvanie Británie v EÚ. Informovala o tom spravodajská televízia BBC.

O otázke odchodu Británie z Európskej únie dnes v sídle britských premiérov na londýnskej Downing Street 10 rokovali okrem Surgeonovej a Mayovej aj premiéri Walesu Carwyn Jones a Severného Írska Arlene Fosterová. Išlo o prvé takéto stretnutie od roku 2014.

"Mali sme úprimnú výmenu názorov. Musím však priznať, že z veľkej časti to bolo mimoriadne frustrujúce stretnutie," povedala po rozhovoroch štyroch premiérov Sturgeonová a dodala, že Škótsko sa bude usilovať o "flexibilný" brexit, čo by znamenalo, že by si chcelo zachovať prístup k európskemu jednotnému trhu, aj keď ostatné súčasti Spojeného kráľovstva z neho vystúpia. 

Na základe "tvrdého" brexitu, ku ktorému sa prikláňa Mayová, by Británia prišla o výhodu voľného obchodu s ostatnými 27 členskými štátmi EÚ výmenou za prísnejšie prisťahovalecké zákony. Britská premiérka pred časom uviedla, že Británia do konca marca aktivuje článok 50 Lisabonskej dohody, čím sa oficiálne začne dvojročný proces odchodu Británie z EÚ. V referende, ktoré sa konalo 23. júna, rozhodli britskí voliči o odchode Británie z EÚ. Zatiaľ čo voliči v Anglicku a Walese zahlasovali tesnou väčšinou za brexit, Škóti a Severní Íri boli rozhodne proti.

V júnovom plebiscite až 62 percent Škótov - na rozdiel od väčšiny britských voličov - hlasovalo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ. K výraznejšiemu posilneniu tábora stúpencov škótskej nezávislosti napriek tomu nedošlo: tesná väčšina voličov stále podporuje zotrvanie v Británii.

Vyjednávač eurokomisie pre brexit pokračuje v turné po metropolách EÚ

Hlavný vyjednávač Európskej komisie (EK) pre brexit Michel Barnier dnes v rámci svojho turné po metropolách 27 členských krajín EÚ, zameraného na politické konzultácie o odchode Británie z únie, navštívil Luxembursko, kde rokoval s tamojším premiérom Xavierom Bettelom. "Konzultácie sú v plnom prúde", uviedol vo vyhlásení bývalý francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh a finančné služby. 

Barnier po rokovaniach s Bettelom uviedol, že Luxembursko má záujem na rokovaniach o brexite z mnohých dôvodov; predovšetkým sa však zaujíma o aspekty finančného trhu, ktoré sú spojené s brexitom. Luxemburské veľkovojvodstvo si nechce nechať uniknúť príležitosti črtajúce sa pre jeho finančný trh po odchode Británie z EÚ. Bankový sektor Luxemburska sa už pripravuje na príchod nových bánk, najmä na tie z krajín mimo EÚ, ktoré teraz sídlia v Londýne. Hovorí sa najmä o finančných inštitúciách zo Spojených štátov, Austrálie, Kanady, Švajčiarska a Turecka.

Barnier pokračuje na svojom turné v Štrasburgu, kde práve prebieha plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. V utorok má na programe stretnutie s europoslancami s "kľúčovou zodpovednosťou". Zo Štrasburgu odcestuje do Chorvátska.

Vyjednávač EK pre brexit sa svojej funkcie ujal 1. októbra a dal si záväzok, že do konca roka navštívi 27 metropol krajín EÚ, aby si urobil obraz o tom ako si členské krajiny predstavujú rokovania o brexite a čo od tohto procesu očakávajú. Barnier upozornil, že o svojich zisteniach bude informovať až po skončení konzultácií so všetkými 27 krajinami. Britská premiérka Theresa Mayová prisľúbila, že rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ spustí do konca marca 2017.

Viac o téme: BritániaŠkótskoBrexitNicola Sturgeonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu