Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál mu zničil šancu zostať prezidentom: Trpké rozhodnutie kvôli príbuzným manželky

Ólafur Ragnar Grímsson
Ólafur Ragnar Grímsson (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson dnes oznámil, že sa v júnových voľbách nebude uchádzať o šiesty mandát. Svoje pôvodné rozhodnutie zmenil pod tlakom škandálu okolo takzvaných Panamských dokumentov, do ktorého boli zapletení aj jeho príbuzní, informovala agentúra Reuters.

Grímsson má 71 rokov a prezidentskú funkciu zastáva od roku 1996. Tento najdlhšie slúžiaci prezident v histórii Islandu pôvodne už kandidovať nemienil. V apríli však prekvapivo oznámil, že sa vo voľbách vypísaných na 25. júna bude uchádzať o ďalší mandát hlavy štátu, čo zdôvodnil súčasnou politickou neistotou v krajine a potrebou zaistenia kontinuity.  

Prezidentovo postavenie v uplynulých týždňoch oslabili odhalenia vyplývajúce z takzvaných Panamských dokumentov, z ktorých vyplynulo, že príbuzní jeho manželky boli napojení na spoločnosti pôsobiace v daňových rajoch. Samotný Grímsson akékoľvek pochybenie odmieta. 

Prezidentská funkcia na Islande je prevažne reprezentatívna. Grímsson ale využíval svoje postavenie na to, aby vetoval vládne návrhy zákonov, s ktorými nesúhlasil a presadzoval riešenie niektorých politických otázok prostredníctvom referenda. 

V dôsledku panamského škandálu už v apríli prišiel o kreslo islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, ktorý odstúpil pod tlakom protestov. Dokumenty uniknuté z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca odhalili, že spoločnosť jeho manželky pôsobiaca v daňovom raji vlastnila dlhy skrachovaných islandských bánk. 

Viac o téme: IslandÓlafur Ragnar Grímsson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu