Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nové odhalenie z Panama papers: Milióny z predaja Dôvery na Bahamy, keď tam staval Široký

Juraj Široký a jeho vila Zobraziť galériu (4)
Juraj Široký a jeho vila (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Milióny zo slovenskej poisťovne rovno na vilu podnikateľa Juraja Širokého? Aj takéto indície sa dajú nájsť v dokumentoch Panama Papers. Tento raz je v tom zapletený bývalý vlastník poisťovne Dôvera, ktorú dnes ovláda finančná skupina Penta.

Daniel Futej (56) je právnik a bývalý spoluvlastník Dôvery. Je synom bývalého vysokého komunistického funkcionára. V roku 2012 mal v plánoch použiť peniaze z poisťovne Dôvera cez Cyprus na financovanie nehnuteľnosti v Bahamách. A to v rovnakom čase, keď si tam vilu staval podnikateľ Juraj Široký. Vyplýva to z dokumentov Panama Papers, ktoré má k dispozícii denník Sme. Noviny ich analyzovali s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku.

Z poisťovne na Bahamy?

 „Peniaze, ktoré chcel Daniel Futej na investície na Bahamách použiť, získal vďaka zložitej a neobvyklej účtovnej operácii pri spájaní poisťovní Dôvera a Apollo v roku 2009,“ píšu noviny. Futej zinkasoval z Dôvery za šesťročné pôsobenie až 195 miliónov eur. V dokumentoch Panama Papers sa opisuje ako chcel zaplatiť za výstavbu nehnuteľnosti práve v tom čase, keď tam staval svoju vilu podnikateľ Juraj Široký. Mohlo ísť o niekoľko miliónov eur. Dôvera podniká s verejnými zdrojmi. Tento právnik mal vlastniť polovicu akcií poisťovne práve v prospech Širokého. Dnes Futejove akcie vlastní finančná skupina Penta.

Plánoval výstavbu

Futej tieto informácie popiera. Širokému vraj „nepredal ani neprenajal žiadnu nehnuteľnosť“. Bratislavský právnik nekomunikoval s firmou Mossack Fonseca priamo. Ako vyplýva z dokumentov, komunikáciu riešil cez Jiřího Myslivca z poradenskej firmy Waberia. Ich komunikácia je v dokumentoch niekedy ťažko čitateľná. Trinásteho júna 2012 píše Myslivec Mossack Fonseca, že „klient už urobil kroky na nákup pozemkov, teraz hľadá štruktúru na financovanie výstavby a vlastníctva“, pripomínajú noviny. Panamským právnikom nebolo jasné Futejovo správanie. V dokumentoch nie sú zodpovedané niektoré otázky medzi dotyčnými.

Juraj Široký uteká pred novinármi z vypovedania na polícii
Zobraziť galériu (4)
Juraj Široký uteká pred novinármi z vypovedania na polícii  (Zdroj: SITA, TASR)

Banka si pýtala viac informácií

Financovanie prípadnej nehnuteľnosti sa malo udiať cez schránkovú firmu Mondrain International. Futej si mal prísť osobne otvoriť účet na Bahamách v kanadskej pobočky banky RBC. Z dokumentov vyplýva, že sa tak zrejme nepodarilo, keďže Futej nechcel banke poskytovať ďalšie informácie. Korešpondencia je zachytená iba do 16. Augusta 2012. Čo sa udialo neskôr, nie je známe. Postavil Futej vilu na Bahamách? Toto sa nedá z dokumentov overiť. Denník si overoval informácie aj priamo na Bahamách. Podľa tamojších registrov tam Futej nič nevlastní.

Širokého stopa na Bahamách

V registroch sa však objavuje meno Juraja Širokého. V roku 2012 kúpil pozemky za 1,3 milióna dolárov na ostrove New Providence. V rovnakej štvrti, kde majú vily aj Sean Connery ci Shakira, pripomína denník. Topky informovali o vile Širokého už minulý rok, keď bola na pretrase kauza Váhostav.

Nové odhalenie z Panama
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Široký sa pre noviny odmietol konkrétnejšie vyjadriť. Futej cez hovorcu priznal, že o investícii na Bahamách uvažoval, napokon však z toho zišlo. Spojitosť so Širokým v súvislosti s financovaním nehnuteľnosti odmieta. Podľa posledných infomrmácií denníka Futej rekonštruuje polikliniku v Bratislave na Bezručovej.

Viac o téme: DokumentySlovenskoPanama PapersMossack Fonseca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu