Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza Panama Papers poriadne otriasla Islandom: Premiér žiadal rozpustiť parlament, teraz rezignoval

Sigmundur David Gunnlaugsson
Sigmundur David Gunnlaugsson (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Islandský premiér Sigmundur David Gunnlaugsson požiadal dnes prezidenta krajiny o rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb po výzvach opozície na hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Oznámil to dnes prezident Islandu Ólafur Ragnar Grímsson, ktorého citujú svetové médiá.

Prezident po stretnutí s premiérom podľa vlastných slov dospel k záveru, že skôr, než rozhodne o rozpustení vlády, požiadal všetky hlavné strany o stretnutie. Obyvatelia Islandu žiadali v pondelok večer na mohutnej demonštrácii pred budovou parlamentu demisiu predsedu vlády Gunnlaugssona, ktorého meno sa ocitlo v uniknutých tzv. panamských dokumentoch o zahraničných skrytých účtoch. 

Opozícia v pondelok v reakcii na prevalenie sa zmienenej aféry a protest obyvateľstva podala návrh na hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Gunnlaugsson je podozrivý z vlastníctva spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch. Spoločnosť Wintris je napísaná na Gunnlaugssonovu manželku - bohatú dedičku. V tzv. panamských dokumentoch sú aj mená dvoch členov Gunnlaugssonovej vlády - ministrov vnútra a financií. 

V súvislosti s kauzou Panama Papers rezignoval premiér Islandu

V reakcii na kauzu známu ako Panama Papers (Panamské dokumenty) rezignoval dnes premiér Islandu Sigmundur David Gunnlaugsson. Informuje o tom stanica BBC. Islandský premiér je podľa BBC prvou politickou obeťou celosvetovej kauzy, ktorá prepukla po zverejnení dokumentov panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca.

Tá mala spoločnostiam a jednotlivcom pomáhať obchádzať daňové zákony, prípadne legalizovať výnosy z trestnej činnosti prostredníctvom tzv. daňových rajov. Gunnlaugsson je podozrivý z vlastníctva spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch. Spoločnosť Wintris je napísaná na Gunnlaugssonovu manželku - bohatú dedičku. V tzv. panamských dokumentoch sú aj mená dvoch členov Gunnlaugssonovej vlády - ministrov vnútra a financií.

Gunnlaugsson ešte pred podaním demisie požiadal dnes popoludní prezidenta o rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb. Reagoval tým na pondelkovú výzvu opozície na hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Prezident Ólafur Ragnar Grímsson si na toto rozhodnutie nechal čas a požiadal všetky hlavné politické strany o stretnutie.

Viac o téme: Panama PapersSigmundur David Gunnlaugsson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu