Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ONLINE Svet čelí škandálu Panama Papers: Prvá obeť, boj proti daňovým rajom začal

Sigmundur David Gunnlaugsson Zobraziť galériu (3)
Sigmundur David Gunnlaugsson (Zdroj: Foto: TASR)

REYKJAVÍK - Islandská vláda včera oznámila, že premiér Sigmundur David Gunnlaugsson navrhol podpredsedu svojej Progresívnej strany Sigurdura Ingiho Jóhannssona do úradu premiéra. Oznámenie prišlo v čase vypuknutia kauzy Panamské dokumenty, keď sa objavili aj správy o Gunnlaugssonovej schránkovej spoločnosti v daňovom raji, napísala tlačová agentúra AP. K megakauze sa vyjadril už aj americký prezident Barack Obama a problematiku globálneho daňového úniku označil za "veľký problém". Daňovým rajom vyhlásil vojnu. Uniknuté informácie spôsobili veľký chaos a nepokoj.

Obama vyhlásil vojnu daňovým rajom

11:48 Krátko na to, čo Obama nastúpil do úradu v roku 2009, načrtol svoje plány, že chce zakročiť proti spoločnostiam z daňových rajov a vrátiť viac ako 200 miliárd dolárov z nezaplatených daní späť do USA

11:40 Zakladajúci partner Ramon Fonseca trvá na svojej nevine. "Musíme vylúčiť, že išlo o vnútornú prácu. Nejde o únik. Ide o hack," uviedol Fonseca v sídle spoločnosti v obchodnej štvrti na Paname.  

Čína označila situáciu za západné sprisahanie

11:34 Čína odsúdila vyšetrovanie Panama papers označila ho ako západné sprisahania. K uniknutým dokumentom, ktoré hovoria o nadväznosti na rodinných príslušníkov prezidenta Xi Jinpinga majú obmedzený prístup.  

prezident Číny
Zobraziť galériu (3)
prezident Číny  (Zdroj: Foto: TASR)

Premiér Islandu chce rezignovať

11:30 Premiér Islandu Sigmundur Gunnlaugsson nechce rezignovať, iba navrhol, že dočasne odovzdá funkciu podpredsedovi svojej strany. Strana pritom predtým oznámila jeho demisiu. Situácia na Islande je podľa agentúry DPA zmätená.

Premiér utiekol z rozhovoru

11:25 Ako uviedol americký prezident, z uniknutých informácií môže byť najviac poznačená stredná vrstva pracujúcich ľudí, ktorí pravidelne platia dane. Kvôli tomu, že mnoho peňazí bolo skrytých  v ďanovom raji, na rôzne poplatky sa skadali oni zo svojich daní. 

11:21 Podľa Obamu bude "základným princípom uistiť sa, že každý platí svoj spravodlivý podiel". Uviedol na margo platenia daní. 

Barack Obama
Zobraziť galériu (3)
Barack Obama  (Zdroj: SITA)

11:19 "Niet pochýb o tom, že problém je globálny, a to vyhýbať sa daňovým povinnostiam. Všeobecne je to obrovský problém," povedal Obama pred novinármi v Bielom dome v utorok. "Problém je, že mnoho z týchto vecí je legálnych, nie nezákonných," dodal. Obama tak vyhlásil vojnu daňovým rajom a spoločnostiam, ktoré jich využívajú na daňové úniky. 

11:15 Obama vystúpil na neplánovanej tlačovke v Bielom dome. Vzniknutú situáciu označil za "dôležitú" a povedal, že problematika globálneho daňového úniku je "veľký problém".

Islanský premiér čelí poriadnemu škandálu

Vláda uviedla v oznámení, že Gunnlaugsson navrhol, aby Jóhannsson viedol úrad islandského premiéra na "bližšie neurčené obdobie". 

Jóhannsson včera už skôr vyhlásil, že Gunnlaugsson odstupuje ako líder koaličnej vlády. V oznámení kabinetu sa však uvádzalo, že Gunnlaugsson nepodal demisiu - čo protirečí predchádzajúcim oznamom - a že "bude ďalej slúžiť ako predseda Progresívnej strany".

Islandský premiér je prvou politickou obeťou celosvetovej kauzy, ktorá prepukla po zverejnení dokumentov panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Tá mala spoločnostiam a jednotlivcom pomáhať obchádzať daňové zákony, prípadne legalizovať výnosy z trestnej činnosti prostredníctvom tzv. daňových rajov.

Premiér Gunnlaugsson je podozrivý z vlastníctva spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch. Spoločnosť Wintris je napísaná na Gunnlaugssonovu manželku - bohatú dedičku. V tzv. panamských dokumentoch sú aj mená dvoch členov Gunnlaugssonovej vlády - ministrov vnútra a financií.

 

Viac o téme: IslandSigmundur David Gunnlaugsson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu