Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri vyšetrovaní útokov v Bruseli pomáha aj FBI: Belgicko schválilo návrh nového zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) na žiadosť belgických kolegov skúma dáta z notebookov, ktoré boli zrejme použité pri plánovaní minulotýždňových útokov v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje v USA.

Denník Wall Street Journal informoval, že belgické úrady sa obrátili na vládu USA so žiadosťou o pomoc pri vyšetrovaní bruselských atentátov. Denník tiež konštatoval, že Belgicko začalo aktívnejšie zdieľať informácie týkajúce sa útokov z 22. marca. Zaslalo napríklad do USA kópie dát z mobilných telefónov a pevných diskov notebookov, ktorých analýza je súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania. 

Spravodajská televízia RTL dnes informovala, že v notebooku nájdenom počas razie v byte na ulici Rue Max Roos v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našli zašifrované informácie o prístupe k sídlu belgického premiéra a k americkému veľvyslanectvo v Bruseli. RTL tiež uviedla, že pomoc pri dešifrovaní týchto dát belgickým vyšetrovateľom poskytla americká FBI.

Dva výbuchy na bruselskom letisku Zaventem a explózia na stanici metra Maalbeek, ktorá sa odohrala približne 70 minút po útoku na letisku, si vyžiadali 32 obetí na životoch. V nemocniciach je ešte stále hospitalizovaných 94 ľudí. Zodpovednosť za útoky prevzala extrémistická organizácia Daeš.

Polícia bude môcť vykonávať domové prehliadky bez časového obmedzenia

Výbor pre boj s terorizmom belgického parlamentu v utorok schválil návrh zákona, ktorý polícii umožní v prípade podozrenia zo spáchania závažného trestného činu vykonávať domové prehliadky bez časového obmedzenia, informovala dnes belgická televízia RTBF. Poslanci parlamentu by sa návrhom zákona mali zaoberať začiatkom apríla.

Belgické zákony totiž momentálne zakazujú domové prehliadky v nočných hodinách - od 21.00 h do 05.00 h. Výnimku zatiaľ predstavujú prípady spojené s obchodovaním s drogami. 

Časové obmedzenie na vykonanie domovej prehliadky napríklad nedávno zabránilo urobiť policajné razie v bruselskej štvrti Molenbeek v čase, keď sa tam po atentátoch v Paríži skrýval Salah Abdeslam, ktorý je jediným žijúcich z predpokladaných priamych páchateľov útokov z vlaňajšieho novembra.

Toto pravidlo skomplikovalo prácu polície aj po minulotýždňových útokoch v Bruseli, po ktorých polícia vykonala sériu razií v bytoch a domoch v bruselských štvrtiach, kde je sústredené obyvateľstvo arabského pôvodu.

Parlamentný výbor odobril aj ďalší návrh zákona, na základe ktorého má vzniknúť spoločná databáza viacerých úradov a služieb pôsobiacich v oblasti boja proti terorizmu, najmä polície a Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD).

Belgické médiá v tejto súvislosti pripomenuli, že databáza tohto typu už v krajine existuje, ale nepracuje dostatočne efektívne.

Zhromaždené údaje sa budú uchovávať 30 rokov, pričom každé tri roky sa bude preverovať, či je nutné archivovať ich aj naďalej.

Viac o téme: USABelgickoFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu