Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké odhalenie tajomstiev Kotlebových voličov: Kto zvolil extrémistov do parlamentu?

Marián Kotleba s podporovateľmi Zobraziť galériu (2)
Marián Kotleba s podporovateľmi (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Ľudová strana Naše Slovensko získala vo voľbách prekvapivých osem percent, ktoré ohromili politológov aj veľkú časť voličov. Pri rýchlej analýze sa ukázalo, že stranu aktuálneho banskobystrického župana Mariána Kotlebu volili najmä prvovoliči. Viacerí sa pýtajú, prečo.

Takmer 23 percent z mladých voličov vo veku 18 až 21 rokov volilo Ľudovú stranu Naše Slovensko. Zaujímavý je aj fakt, že ďalšími dvoma najúspešnejšími stranami v tejto vekovej kategórii sa stali Sloboda a Solidarita so 17,7 percentami a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 12,6 percentami. Pomerne nečakané percentá v tejto súvislosti získal aj Boris Kollár so stranou Sme rodina (11,4 percenta).

Marián Kotleba
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Zdá sa, že na Slovensku vyrástla silná generácia, ktorá túži po radikálnych zmenách. Pritom ľudia vo veku od 22 do 39 rokov preferujú jednoznačne stranu Sloboda a Solidarita, ktorú si zvolilo 21 percent. Necelých 15 percent hlasov mladých ľudí získala strana Smer-SD, o necelé percento menej dostala strana Igora Matoviča.

Kotlebova ĽS – NS získala v tejto vekovej kategórii 10,6 percenta, takže skončili na pomyselnej štvrtej priečke popularity. Dáta z exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza vytvorila agentúra Focus, dokázal aj to, že banskobystrického župana volili najmä stredoškolsky vzdelaní ľudia (54,4 percenta), ale aj mnoho takých, ktorí majú vysokoškolský diplom (20,5 percenta).

Vzhľadom na fakt, že išlo prevažne o manuálnych pracovníkov (29,2 percenta), študentov (14,3 percenta) alebo živnostníkov (13,5 percenta), dá sa predpokladať, že potreba radikálnych riešení prevláda najmä u skupiny mladých ľudí, ktorí majú problém so svojim uplatnením po ukončení štúdia. Toto je problém, na ktorý na Slovensku neexistujú systémové riešenia.

Viac o téme: PrvovoličiMarián KotlebaVoliči ĽS-NS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu