Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pripravuje sa tretí sociálny balíček: Zaplatia ho do haliera živnostníci, tvrdí Frešo

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Živnostníci sa podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša začínajú skladať na tretí vládny sociálny balíček.

Ako povedal Frešo, vláda pripravila živnostníkom ďalšie novoročné prekvapenie, v týchto dňoch musia totiž zaplatiť zvýšené odvody. Ako protislužbu dostanú od štátu paralyzované zdravotníctvo, štrajkujúcich učiteľov a ďalšie kontroly od úradov. „Predchádzajúce sociálne balíčky boli financované najmä z peňazí, ktoré vláda vytiahla z druhého piliera. Zapáčilo sa jej rozdávať z cudzieho, no míňajú sa jej peniaze. Tie môže získať len od tých, ktorí skutočné hodnoty vytvárajú, teda od tých, ktorí pracujú,“ povedal predseda SDKÚ-DS.

Do 8. februára musia živnostníci zaplatiť odvody za január. Ich hospodársky výsledok za prvý mesiac tohto roka pritom nemá žiadny vplyv na to, či štátu povinnú platbu odvedú alebo nie. Každý z nich je povinný zaplatiť ju. 

„Minimálne odvody, ktoré v týchto dňoch živnostníci platia, sú opäť vyššie než vlani. Každý z nich je dnes povinný štátu odviesť minimálne 202 eur a 26 centov. Od roku 2012 vzrástli ročné minimálne odvody o vyše 500 eur, čiže takmer o štvrtinu. Kvalita služieb, ktorú im štát za ich odvody poskytuje, sa však nijako nezvýšila, práve naopak. Živnostníci sú pre vládu dobrí len na to, aby jej platili jej pseudosociálne balíčky,“ povedal predseda Ústrednej rady SDKÚ-DS, ekonóm Milan Roman.

SDKÚ-DS preto navrhuje, aby sa odvody živnostníkov vypočítavali z ich reálneho príjmu. Túto zmenu sa však nepodarí presadiť, pokým bude Robert Fico a Smer sedieť vo vláde. Dokonca ani v prípade, že mu bude pri vládnutí pomáhať niektorá zo súčasných opozičných strán. 

Viac o téme: Pavol Frešo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu