Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko stojí podľa Figeľa pred križovatkou: KDH chce alternatívu s týmito stranami!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce po voľbách vytvoriť podľa jeho predsedu Jána Figeľa alternatívu zmeny so stranami Most-Híd a Sieť. Ako povedal Figeľ dnes na tlačovej besede, zmeny sa nedajú robiť s tandemom Široký - Fico.

„Urobíme všetko pre víťazstvo zodpovednosti. Chceme ponúknuť alternatívu, aby sa Slovensko mohlo nadýchnuť novej nádeje,“ povedal Figeľ s tým, že trojica týchto strán je základ pre alternatívu zmeny. „Táto alternatíva je možná a programovo kompatibilná. Urobíme všetko pre víťazstvo tejto alternatívy,“ vyhlásil. Všetko ostatné je na otázky na nedeľu po voľbách.

KDH je podľa Figeľa akcieschopné a hodnotovo orientované. „Ako celok sme za život, rodinu a základné hodnoty. Nie niekto, ale všetci ako celok,“ dodal. Figeľ má pred sobotňajšími parlamentnými voľbami primerané realistické očakávania. „Naším cieľom je účasť vo vláde. Náš program chceme presadiť do vládneho. Naposledy sme mali 225 000 hlasov. Chceme toto číslo zvýšiť,“ povedal s tým, že nebude komentovať predvolebné prognózy. „S úctou budem očakávať rozhodnutie voličov. Nie sme najlepší a bez chýb, ale široko-ďaleko lepších nenájdete,“ dodal. 

Slovensko stojí podľa Figeľa pred križovatkou. „Rozhodne, čo prevládne, či korupcia, nezamestnanosť, či finančné skupiny budú vláde určovať svoje zámery i zákony, alebo prevládne zmena a Slovensko bude ekonomicky silné. Štátna moc bude vytvárať férové podmienky pre všetky firmy,“ konštatoval. Za najväčšie problémy pomenoval vysokú nezamestnanosť, nízke príjmy a veľkú korupciu. 

Vysoká korupcia je podľa lídra kresťanských demokratov najviac viditeľná v zdravotníctve. KDH ponúka vo svojom programe nižšie dane, vyššie príjmy a účinný boj s korupciou. Presadzujeme rovnú daň z príjmov na úrovni 18 percent či zrušenie daňovej licencie. Minimálna mzda by nemala byť podľa KDH zdanená. Hnutie presadzuje aj zníženie daní a odvodov, čo má priniesť aj viac pracovných príležitostí. KDH bude podporovať rodinné podnikanie, v sociálnej oblasti skorší odchod do dôchodku. Doplatky za lieky pre seniorov by mali byť maximálne euro. Zamestnané deti by časť daní mohli venovať rodičom na dôchodku. 

Viac o téme: Ján FigeľKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu