Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOĽBY 2016 Jedna z posledných debát pred voľbami priniesla prekvapenie: Toto sú víťazi a porazení

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slováci mohli naživo sledovať ďalšiu debatu politických lídrov, ktorí kandidujú do parlamentu. V predposlednej diskusii sa stretli strany, ktoré bojujú o holé prežitie, teda o vstup do parlamentu. Kto žiaril a kto úplne vyhorel? Pozrite si hodnotenie Topiek.

V utorok večer diskutovali vo verejnoprávnej televízii Ján Figeľ (KDH), Richard Sulík (SAS), Pavol Frešo (SDKÚ), Boris Kollár (Sme Rodina - Boris Kollár), József Berényi (SMK) a Marian Kotleba (Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko). Účastníci debaty sa venovali ekonomickým, sociálnym, korupčným i politickým témam. Najviac nás zaujal Pavol Frešo. Zle si nepočínal ani Richard Sulík. Za nimi nasleduje iba šeď v podaní Jána Figeľa, Józsefa Berényiho, Borisa Kollára a Mariana Kotlebu.

Pavol Frešo

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Hneď na úvod pripomenul Frešo Kotlebovi, že je extrémista. S jeho typickým hrubým hlasom vystupoval najvýraznejšie v debate. Rázne vyhlásil, že korupciu s Ficom neodstránime. Kopol si do Siete kvôli ekonomickému programu. Skritizoval aj Ficove ploty, zastával si najviac Schengen. Je zásadne za to, aby Slovensko patrilo na Západ do Európy a nie za smerovanie smerom k Rusku. Za desať dní by boli všetky zmluvy v zdravotníctva na „stole“, keby sa zverejňujú na internete, vyhlásil.

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Celú debatu vystupoval najostrejšie proti Kotlebovi. Zaútočil aj na Sulíka, ktorému pripomenul nahrávané stretnutie s kontroverzným podnikateľom Kočnerom. Okrem toho zaujal „cool“ červenými teniskami, ktoré nosí kvôli zdravotným problémom. Smutné na lídrovi SDKÚ je fakt, že sa s najväčšou pravdepodobnosť zapíše do dejín ako hrobár kedysi vlajkovej lode pravice.

Richard Sulík

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Stále si nechcel priznať vinu za pád Radičovej. Sulík otvorene povedal, že klameme sami seba – sociálne balíčky nás neuživia. Dokonca si skočil do vlasov s moderátorom, keď ho nechcel nechať dohovoriť. Priniesol si so sebou aj štatistiku nezamestnanosti, ktorú ukazoval do kamery. Tá mala dokázať pozitívny efekt rovnej dane.

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V zdravotníctve by spravil audit a definoval by balík základnej zdravotníckej starostlivosti. Sulík je otvorený aj zníženiu počtu učiteľov. Na záver diskusie zase zopakoval, že odmieta imigrantov.

Ján Figeľ

Predseda kresťanských demokratov svojim tradičným nudným štýlom vôbec nezaujal. Osoba charizmatického lídra zrejme nie je to, prečo voliči chodia voliť KDH. Správne poukázal, že veľkým problémom sú utečenci, ale tí zo Slovenska. Strana sa tiež pred diskusiou ohradila, prečo nemôže diskutovať s top lídrami politických strán. Takto sa musel stretnúť napríklad aj s Marianom Kotlebom.

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Boris Kollár

Treba zmeniť systém. Najčastejšia Kollárova hláška. Ale ako? Vysvetľoval svoje vzťahy s údajným mafiánskym bossom s Petrom Steinhübelom. Zdôraznil, že s dotyčným nepodnikal, iba mu požičal milión a pol korún, ktoré mu neskôr vrátil. V Bratislave vraj pozná všetkých. Boris Kollár zase hovorí o 16-percentnej dani, oligopoly chce však zdaniť až na úrovni 33 percent. Ako podnikateľ tiež zdôrazňoval potrebu podpory cestovného ruchu.

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

József Berényi

Nezaujal prakticky ničím. Dostal sa do sporu so Sulíkom kvôli ekonomickej politike. Berényimu sa nepáčila rovná daň, ktorú považuje za zlú. Chce progresívne zdaňovanie pri dani z príjmov fyzických osôb. Spomínal desaťpercentnú sadzbu pre tých, ktorí zarábajú medzi 500 a 1100 eur. Inak ako nudné, sa nedá nazvať vystúpenie predsedu SMK. Aj Berényi je proti prijímaniu utečencov, zdôraznil, že je rád, že Maďarsko uzavrelo svoje hranice.

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Marian Kotleba

Predseda ĽS-Naše Slovensko označil NATO za zločineckú organizáciu, čo je úplný nezmysel, ktorý ide proti záujmom Slovenska. Nevedel ani vysvetliť, prečo zamestnáva na úrade svoju rodinu a blízkych ľudí. Často sa vyhováral a neodpovedal priamo. Zdravotníctvo by vyliečil tak, že by dal všetkým ľuďom prácu a starostlivosť by si platili zo svojich odvodov. Je za jednu zdravotnú poisťovňu.

VOĽBY 2016 Jedna z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: DebataRTVSPoliticiVoľby 2016Parlamentné voľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu