Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík neuspel s podpismi proti Ficovi: Nechali si tieto strany otvorené zadné vrátka?

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - KDH, Most-Híd ani #Sieť nepodpíšu Deklaráciu zodpovednosti za Slovensko, ktorá má odmietnuť spoluprácu so Smerom-SD. Na podpis ich dnes vyzval predseda SaS Richard Sulík. Podľa neho by tým strany potvrdili svoje vyhlásenia, že preferujú reformnú pravicovú vládu a ak bude možnosť ju vytvoriť, nepôjdu do koalície so Smerom-SD.

"Naším cieľom je vznik pravicovej vlády, čo hovoríme už rok. Dnes je dôležité, aby sa jednotliví lídri politických strán začali skutočne správať ako spoľahliví partneri. Pravicových voličov vieme presvedčiť jedine takto. Podpisovanie politických deklarácií nestačí," reagoval Most-Híd prostredníctvom svojho hovorcu Mateja Kováča.

KDH zopakovalo, že tandemu Široký-Fico asistovať nebude. "KDH je jasnou programovou a politickou alternatívou voči nezodpovednosti a populizmu. Už rok spájame ľudí, odborníkov a politikov, aby cez KDH + sa takáto stredopravá alternatíva pre Slovensko vytvorila. Nevidím dôvod, niečo osobitné k tomu pridávať alebo podpisovať, skôr naopak, aj programom, aj postojmi odmietnuť spoluprácu s tandemom Široký – Fico do volieb i po voľbách," uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

#Sieť dnes v reakcii na Sulíkovu výzvu uviedla, že zotrváva v odhodlaní zostaviť pevnú a súdržnú vládu služby ľuďom. "Sme presvedčení, že jej pravdepodobnosť je o to vyššia, o čo menej dôvodov dávame voličom prizerať sa vzájomným útokom jednotlivých predstaviteľov," uviedol predseda strany Radoslav Procházka. Trvá na tom, že mandát, ktorý #Sieť vo voľbách dostane, použije výlučne na zostavenie vlády, ktorá všetku svoju energiu venuje službe ľuďom, presadí osobnú zodpovednosť politikov a občanom SR dopraje fungujúci štát. "Podpisujem tento záväzok svojím vlastným menom," doplnil Procházka.

Už v októbri Procházka uvítal rozhodnutie SaS prihlásiť sa k potrebe nahradiť súčasnú vládu novou zostavou. Procházka pripomína, že jeho strana vznikla s touto ambíciou a usiluje sa ju naplniť. Svoju stranu už v októbrovom liste Sulíkovi označil za hlavného súpera Smeru-SD. Sľubuje v ňom, že #Sieť bude pôsobiť ako "hlavný vyzývateľ vládnej strany a najsilnejšia nádej na vytvorenie pevnej a súdržnej zostavy - zostavy, ktorá bude vládou služby ľuďom".

S deklaráciou prišla SaS vlani v októbri. Pravicové strany by sa v nej mali zaviazať k tomu, že ak vznikne možnosť vytvoriť reformnú pravicovú vládu, uprednostnia pravicovú alternatívu pred koalíciou so Smerom-SD. Sulík už v októbri vyzýval pravicové strany, aby k nej pridali podpis. "Vyzývam všetky tri pravicové strany, #Sieť, KDH a Most, aby pridali svoj podpis pod deklaráciu, ktorá hovorí o spolupráci pravicových strán. Ak niekto myslí pravicovú alternatívu vážne, nemôže mať problém s podpisom deklarácie," zopakoval dnes výzvu Sulík.

Viac o téme: Robert FicoRichard SulíkDeklarácia zodpovednosti za Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu