Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smeru ide hlavne o voľby a marketing: Figeľ kritizuje aj rozhodnutie Mostu

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Most-Híd podľa predsedu KDH Jána Figeľa vytvoril veľmi ľahko kvalifikovanú väčšinu so Smerom-SD pri dnešných zmenách v ústave. Ako povedal Figeľ, návrh na justičnú zmenu, ktorá sa týkala veku sudcov pre odchod do dôchodku, KDH predkladalo spolu s Mostom-Híd.

„Po iniciatíve prezidenta republiky a súhlase z najvyšších miest justície bolo logické, potrebné a správne vyžadovať od Smeru naplnenie tejto ústavnej zmeny. Je mi ľúto, že Most na tejto podmienke netrval,“ uviedol.

KDH bolo podľa Figeľa pripravené na podstatné a pozitívne zmeny v ústavnom systéme. „To sa týkalo návrhov vlády i prezidenta. Žiaľ, Smer-SD svojím jednostranným až arogantným prístupom potvrdil, že mu ide viac o voľby a marketing, ktorým zneužíva tému utečencov a migrácie na svoje ciele. Bez dialógu vládnej strany sa nedá budovať širšia podpora a konsenzus pre vážne zmeny v zákonoch,“ vyhlásil. 

Postup Smeru-SD a Mosta-Híd kritizoval aj predseda Siete Radoslav Procházka. „Neochota vládnej strany hľadať dohodu, ale namiesto toho použiť pre svoje potreby jednu z malých strán starej pravice opäť raz potvrdila, že jedinou reálnou príležitosťou na rovnováhu je jedna pevná a jednotná strana schopná dopriať silné zastúpenie aj voličom moderného Slovenska,“ uzavrel Procházka. Novelu ústavy okrem Smeru-SD podporili aj poslanci za Most-Híd a nezaradení Štefan Kuffa a Miroslav Kadúc. 

Parlament dnes schválil novelu Ústavy SR, ktorá reaguje na nedávne teroristické útoky v Paríži. Novela predlžuje maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu. Zmenu ústavy podporilo 95 zo 141 prítomných poslancov, 25 poslancov bolo proti a 21 sa hlasovania zdržalo. Za novelu hlasovali poslanci za Smer-SD, Most-Híd a nezaradení Štefan Kuffa a Miroslav Kadúc. 

Viac o téme: BratislavaSlovenskoJán Figeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu