Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zmena Ústavy kvôli terorizmu schválená: Smer zachránilo týchto 14 "zradcov" opozície!

Róbert Fico Zobraziť galériu (4)
Róbert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lehota na zadržanie osôb pri trestných činoch terorizmu sa bude od januára predlžovať na dvojnásobok. Poslanci Národnej rady SR dnes 95 hlasmi schválili zmenu Ústavy SR, ktorá je súčasťou tzv. protiteroristického balíčka vlády.

V súčasnosti platí, že osobu možno zadržať maximálne na 48 hodín, pri trestných činoch terorizmu to po novom bude až na 96 hodín. Za túto zmenu hlasovali poslanci Smeru-SD, opozičného Mosta-Híd a Miroslav Kadúc so Štefanom Kuffom (obaja nezaradení). Zvyšok opozície sa buď zdržal, alebo bol proti.

Zmena Ústavy kvôli terorizmu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto NRSR)

Zmena Ústavy kvôli terorizmu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto NRSR)

Pôvodný vládny návrh mal zmeniť aj lehotu, počas ktorej má sudca rozhodnúť o vzatí zadržaného do väzby alebo jeho prepustení na slobodu. V súčasnosti má na to 48 hodín a pri obzvlášť závažných trestných činoch maximálne 72 hodín. Po novom sa mala táto lehota pri trestných činoch terorizmu predĺžiť až na maximálnych 144 hodín. Toto ustanovenie opozícia kritizovala, z novely Ústavy SR tak napokon schválením pozmeňujúceho návrhy podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej vypadlo.

 

 

SMER a Most-Híd práve schválil zmenu ústavy v rámci balíčka obmedzujúceho ľudské práva v mene boja proti terorizmu. A to...

Zveřejnil(a) Miroslav Beblavy dne 8. prosinec 2015

Vláda zmeny najvyššieho zákona štátu vysvetľovala tým, že vzhľadom na závažnosť trestných činov terorizmu sú súčasné lehoty nevyhovujúce pre náležité objasnenie veci a zadováženie potrebných dôkazov zo strany kompetentných orgánov štátu.

"Vzhľadom na to je právna úprava spoločensky žiaduca a potrebná, a to najmä s prihliadnutím na ústavne požiadavky na ochranu určených záujmov štátu. Vytvárajú sa tak lepšie predpoklady pre boj s najzávažnejšími formami kriminality," uviedol kabinet v dôvodovej správe.

 

 

Dnes sa v parlamente hlasuje o ústavnej zmene a protiteroristickom balíčku. Takzvaný protiteroristický balíček zákonov...

Posted by Lucia Žitňanská on 8. december 2015

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) prišiel s protiteroristickým balíčkom po útokoch v Paríži. Okrem zmeny ústavy obsahuje aj novelu Trestného zákona zastrešujúcu úpravy aj ďalších zákonov. O nich by sa malo rozhodnúť dnes po 17. hodine. Keďže ide o obyčajné zákony, Smer-SD si zmeny dokáže schváliť sám.

 

 

Občianska vízia na billboardoch, kolaborácia s Ficom na ohýbaní ústavy v parlamente. Ja si veľmi vážim ľudí ako Peter...

Posted by Martin Poliačik on 8. december 2015

Takzvaný antiteroristický balíček podľa strany Most-Híd neprimerane zasahuje do súkromia jednotlivcov. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda Mostu-Híd Béla Bugár, konanie vlády v súvislosti s tzv. antiteroristickým balíčkom je marketingovým ťahom a pokračovaním predvolebnej kampane Smeru. 

#Sieť nebude Smeru robiť komparz pri budovaní policajného štátu

Poslanci NR SR z mimoparlamentnej #Siete nepodporili a ani nepodporia vládny protiteroristický balíček. Obsahuje totiž opatrenia, ktoré neprimeraným spôsobom zasahujú do slobody, súkromia a pohodlia občanov SR. Myslí si to predseda #Siete Radoslav Procházka, podľa ktorého viacero opatrení môže viesť k vybudovaniu policajného štátu, čo #Sieť odmieta.

Zdôraznil, že slovenskí občania migračnú krízu nespôsobili, tak pre ňu nemajú prichádzať o svoje práva. "Občania SR nie sú zodpovední za migračnú krízu a ich sloboda, súkromie a pohodlie nesmú byť obeťou predvolebnej paniky," vyhlásil Procházka na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Poukázal na viaceré opatrenia, s ktorými má #Sieť problém. "V celom balíčku je viacero opatrení, ktoré do slobody, súkromia a pohodlia ľudí zasahujú neprimerane. Preto sme vzniesli konkrétne výhrady napríklad voči vypínaniu nepohodlných webov, voči neobmedzenej možnosti prehliadať ľuďom kabelky a snoriť im v mobiloch či voči časovo neobmedzenému posilňovaniu policajnej povahy štátu," povedal.

#Sieť balík s takýmito opatreniami nepodporí. "V štáte, v ktorom sa nepodarilo odsúdiť ani tých, ktorých našli na mieste s kufríkom plným bankoviek, v štáte, v ktorom sa 25 rokov nepodarilo zatočiť s korupciou na najvyšších poschodiach zdravotníckeho biznisu, v štáte, ktorý zlyháva v ochrane ľudí a na bežiacom páse produkuje tzv. procesné chyby, je časovo a vecné neobmedzenie posilňovanie jeho moci nad ľuďmi vykročením na cestu k policajnému štátu," zdôraznil Procházka.

#Sieť podľa jeho slov nebude pri budovaní policajného štátu robiť vládnej strane Smer-SD komparz. "Na to si tu vždy našiel iných partnerov," poznamenal. V reakcii na to, že poslanci Mosta-Híd podporili zmenu Ústavy SR z protiteroristického balíčka, uviedol, že Smer-SD ich použil na vlastné účely. "Dúfali sme, že bude vláda hľadať dohodu, namiesto toho pre svoje vlastné účely použila jednu z menších strán starej pravice," poznamenal.

Potvrdzuje to podľa neho, že na nastolenie rovnováhy proti Smeru-SD treba jednu pevnú jednotnú stranu. "Stranu, ktorá bude schopná dopriať silné zastúpenie aj voličom moderného Slovenska," uzavrel Procházka.

MOST-HÍD: Zmena ústavy s balíčkom nesúvisí, vieme si predstaviť podporu

 Podpredsedníčka strany Lucia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Strana Most-Híd má odlišný prístup k politike. Sme presvedčení, že je potrebné robiť aj správne veci, nielen populárne,“ vyhlásil Béla Bugár, pričom týmto prístupom sa podľa neho riadi Most-Híd bez ohľadu na to, či idú voľby, alebo nie.

Dnešné hlasovanie bude o dvoch vládnych návrhoch. Jedným je navrhovaná zmena ústavy, druhým je takzvaný protiteroristický balíček. „Takzvaný protiteroristický balíček nepodporíme, lebo podľa nás neprimerane zasahuje do osobných slobôd jednotlivca, nadmieru posilňuje kompetencie bezpečnostných zložiek a navrhuje veci, ktoré nemajú žiadny súvis s terorizmom,“ uviedol Bugár. Prekáža mu aj to, že celý proces navyše prebieha v skrátenom legislatívnom konaní. 

Čo sa týka zmeny ústavy, tak Most-Híd podľa Bugára od začiatku tvrdí, že neexistujú žiadne relevantné dôvody na predĺženie lehoty pre súdy, v rámci ktorej musí sudca zadržanú osobu od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo ju prepustiť, a to zo 72 na 144 hodín. Zároveň rozumie potrebe predĺženia lehoty pre políciu, počas ktorej môže byť osoba podozrivá zo spáchania trestných činov terorizmu zadržaná, a to zo súčasných 48 na 96 hodín.

„Znamená to, že ak prejde jeden z opozičných pozmeňujúcich návrhov, ktorých cieľom je predĺženie lehoty na zadržanie človeka podozrivého z terorizmu len na políciu, tak sme pripravení túto ústavnú zmenu podporiť,“ priblížil postoj strany jej predseda Bugár. Toto rozhodnutie padlo podľa neho po viacerých diskusiách a konzultáciách s odborníkmi. 

Podpredsedníčka Lucia Žitňanská na tlačovej besede zopakovala dôvody, prečo je tzv. antiteroristický balíček pre Most-Híd neprijateľný. „Pre Most-Híd pri posudzovaní tohto návrhu bolo určujúce zachovanie rovnováhy medzi bezpečnosťou na jednej strane a ochranou slobody a súkromia jednotlivca na strane druhej, čo navrhovaný balíček nespĺňa,“ priblížila základné kritérium Lucia Žitňanská. Zároveň je balíček podľa nej zmesou navzájom nesúvisiacich opatrení, pričom niektoré s terorizmom vôbec nesúvisia.

„Skutočným dôvodom predloženia protiteroristického balíčka podľa nás nie je bezpečnosť ale voľby, resp. vyvolanie potreby a odpovede na volebné heslo Smeru o chránení Slovenska,“ dodala Lucia Žitňanská. Balíček podľa nej navyše obsahuje návrhy, ktoré sú 

Bugár očakáva, že mu tento postoj budú iné opozičné strany vyčítať. „Niektorí sa do toho už pustili s veľkou radosťou,“ uviedol Bugár. Zároveň pripomenul, že sú to tie isté strany, ktoré počas naozaj ťažkej a nepopulárnej debaty o utečeneckej kríze zostali ticho.

„Strčili hlavu do piesku a tvárili sa, že tu nie sú. My sme sa ozvali aj vtedy, pretože sme boli presvedčení o tom, že je to správne a dôležité,“ doplnil Bugár. Na záver zopakoval, že postoj Mostu-Híd je od začiatku rovnaký a nemení sa podľa toho, ako fúka vietor. „Robíme veci, ktoré sú podľa nás správne a potrebné, aj keď nemusia byť vždy populárne,“ dodal na záver Bugár.

Viac o téme: TerorizmusÚStava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu