Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Antiteroristický balík robí zo Slovenska policajný štát: Poslanci dnes o ňom znovu rokujú

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela Trestného zákona, ktorá zavádza protiteroristické opatrenia, robí zo Slovenska policajný štát, zhodujú sa poslanci opozície. O protiteroristickom balíčku rokujú dnes opäť preto, že im ho vrátil prezident SR Andrej Kiska, ktorý má k právnej norme viaceré výhrady.

Daniel Lipšic (OĽaNO) upozornil, že právna norma "výrazne zvyšuje právomoci polície vykonávať prehliadku dopravných prostriedkov bez súdneho príkazu". To považuje za nesprávne. Zároveň podľa neho nie je dôvod prijímať novelu v zrýchlenom režime, keďže Slovensko nie je v bezpečnostnom riziku.

Poukázal, že podobný názor má aj prezident Kiska, ktorý aj pre tento dôvod vrátil do pléna novelu Trestného zákona. "Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) tvrdí, že Slovensko je pod bezpečnostným rizikom, preto treba v zrýchlenom režime prijať opatrenia. Prezident Kiska takéto informácie nemá. Je zjavné, že jeden z nich si vymýšľa," povedal Lipšic dnes v parlamente.

Podľa neho si vymýšľa premiér Fico. "A robí to preto, aby marketingovo mohol vystupovať pred voľbami ako človek, ktorý chráni Slovensko," zdôraznil Lipšic. Prezident Kiska poukázal, že stupeň ohrozenia Slovenska je podľa dostupných údajov na najnižšej možnej úrovni.

Pavol Zajac z KDH si tiež myslí, že antiteroristické opatrenia sú neodôvodneným zásahom do práv a slobôd občanov SR. Zároveň si myslí, že vláda Roberta Fica prišla s balíkom opatrení aj preto, že chce prekryť kauzy, ktoré má. "Robert Fico nechce, aby sa hovorilo o predraženej kompe, o zmluvách Všeobecnej zdravotnej poisťovne či vratkách Hornonitrianskych baní, ktoré jeden bývalý poslanec Smeru balil doma do alobalu a nosil ich do centrály Smeru," uviedol v pléne.

Prezident Kiska vrátil novelu Trestného zákona aj preto, že podľa neho ako celok porušuje princíp primeranosti. Balík bol prijatý v zrýchlenom režime. Kiskovi však chýba viac informácií o konkrétnych a identifikovateľných hrozbách na území Slovenska, ktoré by opodstatňovali jeho prijatie. Hlava štátu poukázala v tejto súvislosti na to, že stupeň ohrozenia Slovenska je podľa dostupných údajov na najnižšej možnej úrovni.

"Vláda nepreukázala, že bezpečnostná situácia na Slovensku je taká, aby bol dôvod schváliť rozsiahly balík noviel 16 zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Ani to, že existujúce zákony sú na riešenie prípadných hrozieb nedostatočné," uviedol Kiska. Prezident tiež legislatíve vyčíta, že narušuje rovnováhu medzi záujmom na ochranu bezpečnosti štátu a slobodou a ochranou súkromia jednotlivca.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že poslanci na dnešnej schôdzi parlamentu veto prezidenta prelomia. Vetovaný protiteroristický balík má okrem iného rozšíriť kompetencie polície, prokuratúry, súdov a tajných služieb v boji proti terorizmu. 

Viac o téme: BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu