Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Milióny už sú na ceste: Pozrite sa, aké rozprávkové sumy dostanú úspešné strany za tieto voľby!

Smer, SaS A OĽaNO dostanú najviac Zobraziť galériu (4)
Smer, SaS A OĽaNO dostanú najviac (Zdroj: sita/ap, thinkstock)

BRATISLAVA - Oficiálne výsledky sobotňajších parlamentných volieb sú už známe. Vieme teda, ktoré politické strany a hnutia budú nasledujúce štyri roky zohrievať poslanecké stoličky. Za to, že sa dostali do parlamentu, im štát, teda my občania, pekne zaplatia. Ide o sumy, ktoré by vám dokázali zmeniť život.

Politické zoskupenia, ktoré sa prebojovali do parlamentu, sa pekne nabalia. Môžu sa tešiť na štedrý príspevok zo štátneho rozpočtu, pričom princíp prerozdelenia financií ostáva taký istý - najviac dostanú najväčšie, resp. najpopulárnejšie strany, najmenej tie, ktoré vo voľbách dosiahli nie až taký dobrý výsledok. 

KDH najbližšie štyri roky v parlamente nebude
Zobraziť galériu (4)
KDH najbližšie štyri roky v parlamente nebude  (Zdroj: Boris Dzurnák)

SYSTÉM FINANCOVANIA POLITICKÝCH STRÁN

1. ​Príspevok za platné hlasy získané vo voľbách

"Podľa Zákona o voľbách do NR SR § 52 sa politickej strane alebo koalícii, ktorá vo voľbách získala viac ako tri percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov v rámci SR, uhradí za každý takýto hlas zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške 1 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom sa konajú voľby do NR SR. Táto suma sa stranám vypláca raz za volebné obdobie v roku konania volieb," vysvetlila hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

2. Príspevok na činnosť

3. Príspevok za mandát (týka sa len strán, ktoré sa dostali do parlamentu)

Príspevok za platné hlasy teda tento rok dostane desať politických strán. Poďme vypočítať, kto dostane koľko. Keďže ešte nie je známa výška priemernej mzdy v národnom hospodárstve za minulý rok, budeme narábať s údajmi za prvé tri kvartály, ktoré už známe sú. Konečná výšky príspevku sa preto bude líšiť, ale naozaj len veľmi mierne. 

Predstavitelia strán, ktoré uspeli vo voľbách
Zobraziť galériu (4)
Predstavitelia strán, ktoré uspeli vo voľbách  (Zdroj: SITA)

Priemerná mzda za prvý, druhý a tretí štvrťrok roka 2015 činí 859 eur. Jedno percento z tejto sumy je 8,59 eura, ktoré budeme násobiť počtom hlasov získaných vo voľbách. Na základe výpočtu nám vznikla táto tabuľka. 

Milióny už sú na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Strana Smer dostane suverénne najviac - takmer 6,5 milióna eur, SMK naopak najmenej - niečo vyše 900-tisíc eur. Keď k tomu ešte prirátame príspevok na činnosť a za mandát tým stranám, ktorej členovia zasadnú do NR SR, dopracujeme sa k veľmi slušnej sumičke. Tento rok je podľa hovorkyne Gogovej v štátnom rozpočte vyčlenená suma na príspevky politickým stranám a hnutiam 28,210 milióna eur. Len dúfajme, že každé euro strany využijú rozumne, keď už sa na ich prevádzku skladáme všetci. 

Viac o téme: Parlamentné voľbyVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu