Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOĽBY 2016 VIDEO Otvorený ROZHOVOR s prezidentom Kiskom: Tesne pred voľbami čelil otázkam na telo!

Kiska odpovedal na otázky fanúšikov na Facebooku. Zobraziť galériu (6)
Kiska odpovedal na otázky fanúšikov na Facebooku. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Kiska spravil to, čo doteraz žiadny iný prezident pred ním. Tesne pred parlamentnými voľbami sa prihovoril online priamo zo svojej pracovne a odpovedal na otázky bežných Slovákov. Tí ho nešetrili a kládli mu aj zaujímavé otázky. Pozrite sa, ako odpovedal prezident.

Rozhovor cez Facebook si získal veľkú pozornosť. Doteraz si ho pozrelo takmer 60 tisíc ľudí. V komentároch sa nazbieralo až vyše 2 600 príspevkov od fanúšikov, vyše 300 zdieľaní a vyše 3 tisíc lajkov. Online rozhovor trval necelých 40 minút.

Má odísť Grécko zo Schengenu?

Nie. Podľa Kisku je oveľa účinejšie brániť schengenskú hranicu spolu ako by si svoju schengenskú hranicu chrániť každý štát sám.

Chcete Fica vo vláde?

"Voliči rozhodnú a budúca vláda sa bude týmto voličom zodpovedať. To, ako bude naša krajina bude vyzerať o 4 roky, je veľmi dôležitá vec. Krajina sa musí pohnúť dopredu."

Čo si myslíte o Kaliňákovom prístupe vyšetrovania v kauze Gorila a zamietnutí o vašom nahliadnutí do tohto spisu?

"Mne je to ľúto, že v kauze Gorila nemám viacero informácií ako máte vy. Ako sú informácie z médií. Mali by sme si čestne povedať, že zlyhávame a kde tie zlyhávania sú, aby skutočne rovnosť pred zákonom, aj u tých najvyšších štátnych činiteľov existovala."

Kiska ukázal aj svoju pracovňu
Zobraziť galériu (6)
Kiska ukázal aj svoju pracovňu  (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

S akými zahraničnými činiteľmi sa stretávate? Vyberáte si ich sám alebo to určuje protokol?

Je to kombinácia obidvoch prístupov.

Prečo utekajú ľudia zo Slovenska?

Kiska pripomenul, že 3 faktory môže ovplyvniť, aby naši mladí ľudia zostali doma. "Musíme podporovať mladých podnikateľov. Aby k nám prichádzali zahraniční investori. Veľmi veľa študentov chodí študovať do zahraničia, keďže nemáme kvalitné školy a aby sa študenti nevracali naspäť." Na to treba podľa neho urobiť špičkové univerzity aj na Slovensku.

Ako môže invalidný dôchodca vyžiť z 207 eur mesačne?

"Toto ma trápi najviac. Absolútne vám rozumiem. Toto je otázka hlavne na budúcu vládu ako spraviť, aby ľudia, ktorí celý život poctivo pracovali, poctivo vyžili. Je úlohou štátu vytvárať podmienky, aby sa tu dobre podnikalo. Zároveň je úlohou štátu postarať sa o najslabších."

Vedúca sekretariátu Ivka z Liptova
Zobraziť galériu (6)
Vedúca sekretariátu Ivka z Liptova  (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

Prezident vraj nemôže šoférovať auto. Nechýba vám to?

Dnes Topky informovali, že prezident si požičaiva nový elektromobil, ktorý však šoférovať nemôže. "Určite nechýba. Jazdil som viac ako 100 tisíc kilometrov. Asi viete, aké to je tráviť veľa hodín za volantom  nie je jednoduché. Zažil som veľmi nebezpečných situácií, zažil som dokonca haváriu. Je veľa vecí, ktoré mi z pohľadu súkromia chýba, ale šoférovanie to určite nie je."

Dokáže vôbec prezident na Slovensku vôbec niečo zmeniť?

"Prezident nemá čarovný prútik. Dostával som otázku, keď som kandidoval - je vôbec prezident potrebný? Prvú úlohu som si dal vrátiť dôveru v prezidentský úrad."

Ako chcete riešiť školstvo? Myslím tým zastarané vzdelávanie, princípy bývalého režimu už totiž neplatia.

"Máte absolútnu pravdu. V školstve, žiaľ, rokmi nastal jeden zásadný problém. My sme stratili úctu a rešpekt k vzdelaniu a k učiteľom. Treba zmeniť základný princíp školstva. Každú chvílu sa nám mení minister školstva...tu sa musí postaviť jasná vízia, priorita a jasné kroky, čo treba robiť. Veľmi, veľmi rýchlo budem rozprávať s novým ministrom školstva."

VOĽBY 2016 VIDEO Otvorený
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

Ako trávite bežný deň?

"Ráno sa zobúdzam okolo pol 7 alebo 7-mej. Väčšinou mi manželka pečie chlebík a robieva bryndzovú nátierku. Žiaľ, prvé čo spravím, zapnem si internet a pozerám, čo je nové doma a čo je nové vo svete."

"Do práce chodím okolo 8-mej. Práca začína poradami, prijatiami, dlhými prípravami, študovaním nových zákonov a riešením mnohých a mnohých problémov. Tých stretnutí je veľa. Stretávam sa s mnohými odborníkmi, fantastickými ľuďmi z rôznych oblastí. Aká škoda, že vláda a parlament nepočúvajú týchto skvelých ľudí. A my ich, žiaľ, nepočúvame."

"Večer rád zájdem do divadla alebo kina. Pokiaľ nie je nijaká večera s nejakým partnerom alebo tu nie je nejaká návšteva, prichádzam do svojho bytíku okolo 8-9 večer. Mám tam malinkú saunu, potom si ľahnem do vane plnej studenej vody a potom zaspávam."

Čo po skončení funkčného obdobia?

"Nikdy som si nemyslel, že sa majú posilňovať právomoci prezidenta. To nie, prezident má silný mandát."

"Čo sa bude diať za tri a pol roka, úprimne poviem, že neviem. Neriešim túto otázku. Plne sa zameriavam na to, aby som nesklamal. Keď sa ma niekto opýta, čo bude za 3 či 5 rokov, ja rád používam takú múdrosť, že ak chce niekto rozosmiať Boha, nech mu povie svoje plány. Nikdy vo svojom živote som si nekládol víziu dlhšiu ako rok alebo rok a pol."

Ukázal aj knižnicu, na ktorej má fotky svojich malých detí
Zobraziť galériu (6)
Ukázal aj knižnicu, na ktorej má fotky svojich malých detí  (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

Čo by sa malo zmeniť po najbližších voľbách?

"Nová vláda by si mala jasne pomenovať priority. Vyzerá to, že aj tento rok nedopadne zle, že sa nám hospodársky bude dariť. Jasne pomenovať veci, v ktorých zaostávame a ktoré treba zmeniť. Aby sme nepostavili rôznych 20 či 30 bodíkov, ale aby sme jasne pomenovala body, v ktorých musíme zabrať."

Máte obavu z predsedníctva EÚ?

"Slovensko bude preberať predsedníctvo v neľahkom období. Migračná kríza bude pokračovať, uvidíme ako dopadne referendum o vystúpení Británie z Úniu. EÚ je jeden úžasný projekt, ktorý našej krajine nesmierne pomohol. Vieme perfektne využiť bez bariér 500 miliónový trh. Musíme robiť všetko, aby sme prispeli k zjednocovaniu Únie."

Rozhovor ešte zopakuje

"Veľmi rád ho zopakujem znova. Veľmi rád v tomto budem pokračovať. Aby sme mohli o ďalších otázkach rozprávať v relatívne krátkom čase. Veľmi rýchlo sa Vám znova ozvem, aby sme mohli pokračovať."

Na záver pridal Kiska výzvu, aby ľudia išli voliť. "Prosím vás, vyzvite všetkých ktorých poznáte, aby išli voliť. Naša krásna krajina za to stojí."

VOĽBY 2016 VIDEO Otvorený
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

Pozrite si celý online rozhovor

 
Živý prenos

Naživo odpovedám na vaše otázky. Pýtajte sa :)

Posted by Andrej Kiska on 1. marec 2016
Viac o téme: OnlineAndrej KiskaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu