Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Procházka si pýta od ľudí poverenie zostaviť vládu, má to však podmienku: Nie za každú cenu

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Sieť približne pred dvoma mesiacmi predložila do NR SR petíciu za hmotnú zodpovednosť politikov a výluku schránkových firiem, no ani po uplynutí zákonnej lehoty na predloženie petície do parlamentu sa ňou parlament nezaoberal. „Približne 107-tisíc ľudí, občanov Slovenskej republiky, nedostalo od Národnej rady SR žiadnu odpoveď,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda Siete Radoslav Procházka.

Procházka zároveň vymenoval dôvody, pre ktoré je výsledok ich petície dôležitý. Prvým dôvodom je „prevencia pred ďalším rabovaním“. Podľa lídra Siete totiž nestačí, ak si niekto presadne z jednej funkcie do druhej. Druhým dôvodom je spravodlivosť a rovnosť pred zákonom.

„Neexistuje jeden praktický alebo symbolický dôvod, pre ktorý by popri zamestnancoch, zamestnávateľoch, živnostníkoch, ktorí všetci nesú hmotnú zodpovednosť, ju nemali niesť práve tí, ktorí majú v dočasnej správe naše spoločné peniaze,“ odôvodnil Procházka. Tretí dôvod súvisí s výlukou schránkových firiem. „My presadíme, aby schránková firma vo vlastníckej štruktúre nebola podmienkou, ale prekážkou,“ vyhlásil Procházka. 

„Vzali nám jednu cestu, vedľajšiu, tak prídeme do parlamentu po hlavnej ceste,“ povedal Procházka na margo petície. Tvrdí, že ak ich zvolia, to, čo ľudia podpísali v petícii, presadia. Podľa lídra Siete má strana dobrý plán a silu, ako to presadiť. Garanciou majú byť ľudia, ktorí sa už vo svojej oblasti presadili a majú všetky predpoklady uplatniť sa vo verejnom priestore. 

Procházka na tlačovej konferencii zároveň uviedol, že je dôležité, aby malo Slovensko vládu s reálnym mandátom, silnú a efektívnu. „Pýtame si od ľudí poverenie zostaviť vládu, nie za každú cenu a za každých okolností. Tá vláda bude musieť byť kompaktná, plne sústredená na svoj vlastný výkon pre ľudí, nie na vnútorné spory,“ predstavil svoju predstavu o novej vláde Procházka. Zároveň priznal, že ako občan má predstavu o tom, s kým by chcel ísť do koalície, ale je to otázka na približne tri milióny voličov, ako zahlasujú. „Oni rozhodnú, komu dajú zelenú kartu, komu dajú červenú,“ dodal líder Siete. 

Kandidáti strany Sieť odovzdali 14. decembra do parlamentu petíciu za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru. Do NR SR odovzdali približne 107-tisíc podpisov. Kancelária NR SR mala 30 dní na preverenie podpisov a následne mala byť zvolaná schôdza parlamentu, na ktorej sa mali poslanci petíciou zaoberať. 

V stanovisku NR SR, ktoré poskytol riaditeľ Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Martin Dorčák, sa uvádza, že petíciu s viac ako 117-tisíc podpismi museli prekontrolovať pracovníci odboru petícií a sťažností Kancelárie NR SR. "Po kontrole zistili, že platných je viac ako 105 398 podpisov a v piatok 26. februára ju postúpili predsedovi NR SR. Predseda NR SR Peter Pellegrini ju v utorok 1. marca pridelí svojím rozhodnutím príslušnému výboru NR SR. Pripomíname, že Národná rada SR v zmysle rokovacieho poriadku nemá lehotu na prerokovanie petície," dodal Dorčák v reakcii na Procházku.

Viac o téme: Radoslav Procházka#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu