Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Definitívny koniec známych tvárí z parlamentu: Posledné poslanecké Vianoce si užije aj legenda

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Definitívny koniec v parlamente. Tieto Vianoce sú poslednými sviatkami v zákonodarnom zbore pre viacero poslancov. Medzi nimi sú aj známe tváre a ostrieľaní matadori. Týchto všetkých už po marci 2016 v poslaneckých laviciach neuvidíme.

Anton Martvoň (SMER)

Definitívny koniec známych tvárí
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Martvoňa malo vedenie odstaviť z dôvodu bonzovania na svojho kolegu Andreja Kolesíka. Mal odfotiť nové Kolesíkovo auto. To mal následne posunúť médiám. Aj preto údajne Martvoň chýba na kandidačnej listine Smeru-SD.

Renáta Zmajkovičová (SMER)

Renáta Zmajkovičová
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Zmajkovičovej zlomilo krk piešťanské CT-čko. Pôsobila v dozornej rade, ktorá mala dozerať na chod nemocnice. A práve predražený nákup mal byť dôkazom, že kryje kšefty Smerákov. Po tomto škandáli sa vzdala tohto postu a opustila aj stoličku podpredsedníčky Národnej rady. Rodáčka z Trnavy je teraz už len radovou poslankyňou, no aj s týmto postom končí. Vedenie Smeru ju už do volieb nenominovalo.

Mojmír Mamojka (SMER)

Mojmír Mamojka
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšie známe meno, ktoré v marci kandidovať nebude. Mamojka mal skončiť na vlastnú žiadosť. Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport bol za Smer v parlamente dve volebné obdobia.

Viera Tomanová (SMER)

Viera Tomanová
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Tomanová bude viesť historicky prvú komisárku pre deti. Rozhodlo sa o tom iba nedávno.

Mikuláš Huba (OĽaNO)

Mikuláš Huba
Zobraziť galériu (16)

Ekológ Mikuláš Huba už dlho nepôsobí v poslaneckom klube Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Do parlamentu sa rozhodol nekandidovať pravdepodobne z osobných dôvodov.

Miroslav Kadúc (OĽaNO)

Definitívny koniec známych tvárí
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Na otázku, či by ešte spolupracoval s OĽaNO, uviedol, že s viacerými ľuďmi z klubu má korektné vzťahy. Zamrzelo ho však, keď mu šéf klubu cez médiá odkázal, že hral na klube politické hry. "Zamrzí to najmä po tom, čo mu odovzdáte takmer celý program pre rýchlu a spravodlivú justíciu a po tom, čo ho zastupujete na všetkých pracovných skupinách," doplnil.

Poslanec si vie predstaviť aj návrat k civilnej práci. "Mám praktické skúsenosti s riadením ľudí a som stále zapísaný v Slovenskej advokátskej komore, takže niekde týmto smerom sa budem uberať," povedal o možnostiach svojho budúceho pôsobenia.

Štefan Kuffa (OĽaNO)

Štefan Kuffa
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Kuffa sa naposledy zviditeľnil incidentom s babkou. Kuffov syn Michal si podľa medializovaných informácií stavia načierno chatu v obci Pavľany na východnom Slovensku. To rozhnevalo vlastníkov pozemku, po ktorom chodia nákladné autá a ničia tak pôdu. Za Kuffom sa vybrala pani (79), ktorú situácia nahnevala. Kuffa mal údajne do dôchodkyne vraziť, z čoho mala mať aj modriny. Pani dala poslancovi facku, na čo Kuffa reagoval podaním trestného oznámenia za napadnutie verejného činiteľa. Kuffa sa svojho syna zastal.

Pre incident sa Kuffa dostal aj do sporu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Kuffa vidí v pozadí medializácie incidentu Matoviča. Ten zas obvinil Kuffu, že si beztrestnosť vybavil u predstaviteľov Smeru-SD. Obaja si vymenili odkazy priamo v pléne parlamentu cez procedurálne návrhy, ale údajne aj v parlamentnej garáži. Klub hnutia OĽaNO sa dištancoval od správania Štefana Kuffu a vyzval ho, aby stiahol trestné oznámenie, ktoré podal za útok na verejného činiteľa. Obyčajní to uviedli v reakcii na informácie, že Kuffa sa počas susedského sporu dostal do konfliktu s dôchodkyňou, na ktorú podal trestné oznámenie. Kuffa nebude ani na kandidačnej listine OĽaNO.

Monika Gibalová (KDH)

Monika Gibaľová
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Na kandidátke zo súčasných poslancov nebude Monika Gibalová, ktorá oznámila, že kandidovať už nemieni, zrejme z osobných dôvodov. Bola dlhoročnou tvárou KDH  v parlamente.

Martin Fronc (KDH)

Martin Fronc
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Bývalý minister školstva tvrdí, že za dôvodom nekandidovať majú byť stranícke dôvody. Patrí k najznámejším tváram, ktoré budú chýbať v parlamente.

Rudolf Chmel (Most-Híd)

Rudolf Chmel si takto
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR)

V rokoch 2010 až 2012 pôsobil ako podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Pôsobil v Most-Híde a v marcových voľbách sa rozhodol nekandidovať. Vo februári bude mať už 77 rokov.

Magdaléna Vášáryová (SDKÚ)

Definitívny koniec známych tvárí
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Dlhoročná politička, diplomatka a herečka sa rozhodla vo vysokej politike definitívne skončiť. Aj pre svoj vek, ale aj pre mnohé spoločenské aktivity.

Jozef Mikuš (SDKÚ)

Jozef Mikuš
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Snahu zostať v NR SR nemá ani Jozef Mikuš, ktorý počas volebného obdobia do KDH prišiel z SDKÚ-DS. Ten sa chce venovať komunálnej politike. 

Mikuláš Dzurinda (SDKÚ)

Mikuláš Dzurinda
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Bývalý premiér Dzurinda momentálne pomáha ukrajinskej vláde s reformami. Je tiež prezidentom Inštitútu pre politiku a reformy a ďalšieho inštitútu Wilfried Martens Centre. V súčasnosti prednáša študenton a diskutuje po Slovensku o politike. Tá mu chýba, ale kandidovanie v marcových voľbách rezolútne vylúčil.

Ivan Mikloš (SDKÚ)

Definitívny koniec známych tvárí
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Exminister financií podobne ako Mikuláš Dzurinda pôsobí na Ukrajine, kde radí tamojšej vláde ako reformovať a liberalizovať ekonomiku.

Štedré odstupné

Odchádzajúci poslanci dostanú štedré odstupné. Bude to takmer šesťtisíc eur, notebook a k tomu aj tlačiareň. Smútiť nebudú ani poslanci, ktorých opäť zvolia. Tým k starému notebooku pribudne nový.

Viac o téme: PoliticiParlamentPoslanciVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu