Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Paška sa zbláznil? Po škandáloch znova vylieza z politického záhrobia, chce byť ministrom!

Pavol Paška nechce dať politike zbohom. Zobraziť galériu (3)
Pavol Paška nechce dať politike zbohom. (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Bývalá dvojka Smeru a šedá eminencia strany Pavol Paška v politike definitívne skončiť nechce. Po škandáloch v zdravotníctve sa stiahol z postu predsedu parlamentu a nebude kandidovať ani v blížiacich sa parlamentných voľbách. No stále poškuľuje po ministerských postoch. Ak by takáto ponuka prišla, neváhal by.

Interpretáciu hesla "vyhraj voľby a môžeš všetko" chápe ako súčasť politického boja. Médiá ju podľa neho vytrhli z kontextu. "Nie som zúfalec ako niektorí pravicoví poslanci," povedal Paška v rozhovore pre HN TV. Paška nechce byť "bludnou ovcou strany" a terčom opozície pre kauzu piešťanského CT. "S Robertom Ficom to máme dávno a po dlhom zvažovaní vyjasnené" vyhlásil.

Paška sa zbláznil? Po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Prijal by ministra zahraničných vecí

Expredseda parlamentu v rozhovore priznal, že ak by dostal ponuku na post ministra zahraničných vecí, určite by sa nad ňou zamyslel. "Funkcia šéfa parlamentu v sebe niesla aj významný zahraničnopolitický rozmer," konštatoval. Prijal by funkciu ministra? "O tom rozhodne niekto iný. Ak túto ponuku aj na základe histórie pôsobenia v strane dostanem, určite nad tým budem uvažovať." A čo minister zdravotníctva? "Určite nie," dodal s úsmevom Paška.

Na poste predsedu parlamentu mu opozícia vyčítala arogantné správanie
Zobraziť galériu (3)
Na poste predsedu parlamentu mu opozícia vyčítala arogantné správanie  (Zdroj: SITA)

Fico ho prehováral, aby kandidoval

Paška momentálne stále figuruje ako podpredseda strany Smer. Ako však tvrdí, funkcionársku stoličku prilepenú na sebe nikdy nemal. "Nemám stoličku predsedu Národnej rady ani stoličku poslanca prirastenú k zadnej časti tela," vyhlásil Paška a dodal, že premiér ho presviedčal, aby zvážil svoje stiahnutie sa z politiky.

Robert Kaliňák diplomaticky Pašku odpísal. "Súčasný post ministra zahraničných vecí je obsadený veľmi dobre," povedal.

V kauze CT chybu nevidí

Na kauze piešťanského CT necíti žiaden podiel viny. "Nemám s ňou nič spoločné. Netuším ani len to, kde je v Piešťanoch nemocnica," uviedol. Z postu predsedu parlamentu ale odstúpil pre ochranu svojej rodiny a nechcel poškodiť strane, ktorú zakladal.

Prečo Paška odstúpil z funkcie

Na predražený nákup CT zariadenia upozornili minulý rok lekár a zdravotná sestra, ktorí boli členmi správnej rady nemocnice a v ktorej boli aj zástupcovia ministerstva zdravotníctva. Po zverejnení okolností nákupu odišla najskôr z funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, potom podpredsedníčka NR SR a predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová a následne sa funkcie vzdal aj predseda parlamentu Pavol Paška, ktorého médiá spájali s dodávateľskou firmou. Domčeková sprvu nákup obhajovala, vyššiu cenu odôvodňovala vyššími technickými a funkčnými parametrami prístroja.

V nemocnici bol naspäť nainštalovaný pôvodný tomograf. O nákup sa nemocnica snažila už v roku 2012, avšak vtedajšie vedenie konanie zrušilo. CT prístroj vtedy vysúťažilo za milión eur. V novej súťaži, ktorá bola vo Obchodnom vestníku SR oznámená v marci 2014 a vyhrala ju spoločnosť Medical Group, mala nemocnica za tomograf zaplatiť 1,6 milióna eur. 

Domčeková návrh na zrušenie kúpnej zmluvy zaslala Medical Group začiatkom novembra. V polovici novembra informovala, že podala trestné oznámenie vo veci verejného obstarávania na CT prístroj z roku 2012. V nemocnici sa uskutočnil aj poslanecký prieskum.

Viac o téme: ZdravotníctvoŠkandálSmerCTPavol Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu