Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Totálna zmena taktiky Smeru tesne pred voľbami: Končia veľké mená, toto je dôvod!

Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Smeráci pár mesiacov pred voľbami menia stratégiu. Spolu s ňou menia logá, heslá a v kampani pribúdajú nové tváre, zatiaľ čo starí stranícki harcovníci v politike končia. Topky sa pozreli, čo viedlo Smer k týmto zmenám.

Nový dizajn webovej stránky, nové logo, nové heslo, a interaktívny Facebook. Toto sú zmeny, ktoré urobila vládna strana pár mesiacov pred voľbami. Z toto je zrejmé, že Fico a spol. nezaháľajú.

Logo očervenelo a pribudla trikolóra

Po novom už žiadna oranžová, ale červená. Navyše pridali aj bielomodročervenú trikolóru. Aj za týmito zmenami možno hľadať taktiku. "Logo očervenelo a pribudla v ňom slovenská trikolóra. Logicky mi z toho vyplýva, že SMER sa takto hlási k ľavici, hoci červená je skôr farbou komunistov. Slovenská trikolóra je výraznejšie prihlásenie sa k národnej politike, čoho pokračovaním je aj nové predvolebné heslo," povedal pre Topky politológ Ján Baránek.

Totálna zmena taktiky Smeru
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook)

Nové heslo súvisí s utečencami

Už žiadne "Robíme pre ľudí" a "Ľudia si zaslúžia istoty", ale "Chránime Slovensko". Tak znie nové heslo, s ktorým pôjdu smeráci do volieb. Pred čím chcú chrániť Slovensko? "Predpokladám, že SMER zmenil heslo v súvislosti s imigračnou krízou. V širšom kontexte to môže znamenať aj ochranu Slovenska pred byrokraciou EÚ a najmä povinnými kvótami, ktoré chce(la) EÚ nanútiť Slovensku," zdôraznil známy politický analytik. Robert Fico a Róbert Kaliňák dlhodobo zastávajú protiutečenecké postoje.

Totálna zmena taktiky Smeru
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook)

Tie sa prejavujú aj vo väčšinovej spoločnosti. Pred rokom zamávali preferenciami kauza CT-čko, Počiatkov mýtny tender a najnovšie rodinkárstvo v zdravotníctve. Vďaka týmto postojom im však teraz s najväčšou pravdepodobnosťou rastú percentá.

Nová webstránka a interaktívny Facebook

Marketing Smeru ide tiež s dobou. Strana zapracovala najmä na interaktívnom obsahu na Facebooku. Najnovšie sa na fanúšikovskej stránke Smeru objavujú videá s čelnými predstaviteľmi, na ktorých sa chvália doterajšími vládnymi úspechmi a sľubujú ďalšie zmeny. Doteraz sa na videu objavil Fico, minister financií Peter Kažimír a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Totálna zmena taktiky Smeru
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook)

Do kampane aj s Lajčákom, ale bez Pašku

Bývalý druhý muž Smeru, expredseda parlamentu a zrejme šedá eminencia slovenského zdravotníctva Pavol Paška nebude kandidovať v marcových voľbách. Smer ho už na svoju kandidátku nenominuje. Podľa našich informácií by mala skončiť v Smere aj tzv. "stará garda", do ktorej patrí Ján Richter či Viera Tomanová. Špekuluje sa o ďalších menách. Už dávnejšie tiež vyhlásil, že kandidova´t nebude ani Mojmír Mamojka.

Naopak, do kampane zapojil Smer aj známu tvár, nestranníka a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Pomôže to Ficovi pritiahnuť nových voličov?"V prípade SMER-u sa jeho výtlak znižuje, keďže politici jeho typu majú podporu viac vo veľkých mestách a u voličov s vyšším vzdelaním. Toto však nie sú typickí voliči SMER-u. Snahou samozrejme  je pritiahnuť Lajčákom aj týchto voličov. Táto snaha je ale u týchto voličov limitovaná väčším odmietaním SMER-u, ako u voličov vidieckych. Vidieckym voličom však Lajčák nesedí typologicky. V každom prípade však toto SMER-u neublíži a ak, tak predsa len u menšej časti voličov pomôže," zanalyzoval Lajčákove zapojenie do kampane Smeru Baránek.

 

M. Lajčák: Slovensko je vo svete rešpektovaným partnerom

Posted by SMER - SD on 9. október 2015

Percentá rastú s utečencami

Do akej miery sa dajú vysvetliť doterajšie zmeny Smeru v súvislosti s utečencami? Podľa Baránka je to jednoznačný zámer. "Aj keď to nikto zo SMER-u zatiaľ nepovedal, logicky sa natíska otázka, pred kým, alebo čím, chce SMER Slovensko chrániť," pýta sa politológ.

Zabrali aj sociálne balíčky, ale určite nie tak ako utečenci
Zobraziť galériu (15)
Zabrali aj sociálne balíčky, ale určite nie tak ako utečenci  (Zdroj: SITA)

A vzhľadom na súčasnú situáciu to vychádza zrejme na utečencov. "Pokiaľ si zoberieme momentálnu vnútro aj zahraničnopolitickú situáciu, vychádza to len a len na imigrantov. Táto ochrana nemusí byť myslená len ako ochrana pred inými kultúrnymi vplyvmi, ale, tak ako to komunikovali premiér a minister vnútra, aj ochranou pred prípadnými členmi IS, ktorí by mohli byť v jednotlivých vlnách imigrantov."

Utečenci môžu pochovať opozíciu

Túto rétoriku naša opozícia nielenže nevie vyvrátiť, keďže je to stále otvorená otázka s nejasným koncom, ale časť opozície dáva Ficovi za pravdu. "Tu sa SMER-u otvára veľa možností. Najmä možnosť zmiešať realitu s populizmom tak, že opozícia nemá čo v tejto téme komunikovať  a môže so SMER-om nanajvýš súhlasiť. SMER v tejto téme komunikuje väčšinový názor obyvateľstva," tvrdí politický analytik a dodáva, že ak sa téma utečencov pretiahne až do marcových volieb, môže to byť pre opozíciu smrteľná kombinácia.

Premiér často chodí do terénu
Zobraziť galériu (15)
Premiér často chodí do terénu  (Zdroj: SITA)

Smer o zmene stratégie mlčí

Z centrály Smeru sa ku kampani nechcú vyjadrovať. S otázkami ohľadom zmeny loga či hesla nás jednoducho odbili. "Nakoľko Vaše otázky smerujú k taktike a stratégii kampane, informácie tohto druhu v tomto čase nebudeme poskytovať," zareagovala z tlačového odboru strany Ľubica Končalová.

Smeru namerala v poslednom prieskume agentúra Focus 39,1 percenta hlasov. To by stačilo na zostavenie jednofarebnej vlády. Pritom ešte pred pár mesiacmi, v máji tohto roka, sa zdalo, že strana padá a časy najväčšej slávy má nenávratne za sebou. Vtedy mu Focus nameral "len" 33,2 percent.

Doba internetu: Fico komunikuje so študentami cez skype
Zobraziť galériu (15)
Doba internetu: Fico komunikuje so študentami cez skype  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: LogoKampaňRobert FicoSmerVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu