Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Loď predsa len zakotvila: Do sicílskej Catanie priviezla 47 zachránených migrantov

Loď nakoniec zakotvila v sicílskej Catanii. Zobraziť galériu (3)
Loď nakoniec zakotvila v sicílskej Catanii. (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli)

CATANIA - Loď vezúca 47 zachránených migrantov zakotvila vo štvrtok v sicílskom prístave Catania, a to po niekoľkodňovom čakaní. Informoval o tom dopisovateľ tlačovej agentúry AFP. Posádka lode sa pritom obáva žaloby, keďže taliansky krajne pravicový minister vnútra Matteo Salvini sa pokúša zastaviť príchod nových migrantov.

Záchranná loď Sea Watch 3, plaviaca sa pod vlajkou Holandska, čakala pri pobreží Sicílie od piatka 25. januára a na palube mala ľudí zachránených 19. januára v Stredozemnom mori pri brehoch Líbye - nakoniec plavidlo dostalo povolenie zakotviť v pobrežnom meste Catania, keďže ďalších šesť krajín EÚ súhlasilo, že si ich prerozdelí.

Loď nakoniec zakotvila v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli)

Taliansky premiér Giuseppe Conte v stredu uviedol, že okrem Talianska je ochotné prijať migrantov Luxembursko, Nemecko, Francúzsko, Portugalsko, Rumunsko a Malta. V Štrasburgu sídliaci Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) už v utorok 29. januára vyzval taliansku vládu, aby "urobila čo najrýchlejšie všetky potrebné kroky" a poskytla migrantom na palube Sea Watch 3 zdravotnú starostlivosť, vodu i potraviny.

Loď nakoniec zakotvila v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli)

Viac o téme: LoďMigrantiTalianskoSicíliaCatania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu