Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obrovské nešťastie: Na rieke Tigris sa potopil trajekt, zahynulo najmenej 85 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 85 obetí na životoch si vyžiadalo podľa aktuálnych informácií potopenie riečneho trajektu, ku ktorému došlo vo štvrtok na rieke Tigris blízko severoirackého mesta Mósul. Ďalších 55 ľudí vrátane 19 detí sa podarilo zachrániť, oznámil iracký premiér Ádil Abdal Mahdí, ktorý v súvislosti s touto udalosťou nariadil trojdňový štátny smútok.

Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na správu irackej štátnej tlačovej služby INA. Podľa údajov irackého ministerstva zdravotníctva bolo mnoho detí aj medzi cestujúcimi, ktorí štvrtkové nešťastie neprežili. Kompa sa prevrhla na úseku Tigrisu severne od Mósulu, pričom smerovala na obľúbený výletný ostrov, kde ľudia v týchto dňoch oslavujú príchod perzského nového roka.

Príčina nešťastia je zatiaľ nejasná. Podľa irackých médií ňou však mohlo byť preťaženie. Poslanec irackého parlamentu Abdal Rahím Šamarí povedal, že plavidlo bolo stavané pre 50 ľudí, ale v skutočnosti ich bolo na palube zhruba 200. Na majiteľa kompy a ďalšiu osobu vydali zatykače.

Zábery zverejnené v sociálnych médiách zachytávajú pasažierov, ktorých po páde do rieky strhol silný prúd. Niektorí z nich sa pridŕžali unášaných predmetov. Niekoľko dní trvajúce prudké dažde spôsobili, že priehrada pri Mósule nezadržala všetku vodu a hladina rieky Tigris sa zvýšila. Mósul bol v uplynulých rokov hlavnou irackou baštou teroristickej organizácie Islamský štát. V súčasnosti už oslobodené mesto stále leží z veľkej časti v troskách, pripomenula DPA.

Viac o téme: NehodaTrajektIrakTigris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu