Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Grécko presťahovalo uchádzačov o azyl z ostrova Lesbos na pevninu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Grécke úrady premiestnili vo štvrtok niekoľko stoviek žiadateľov o azyl z ostrova Lesbos na pevninu, aby zmiernili preplnenosť v táboroch.

Na Lesbose a štyroch ďalších ostrovoch v blízkosti Turecka uviazli tisíce záujemcov o azyl, a to od marca 2016, keď Európska únia uzavrela s Ankarou dohodu, že zastaví prúd migrantov smerujúcich z tureckého pobrežia do Grécka - cieľom bolo zrušiť trasu migrantov putujúcich cez Grécko ďalej do vyspelejších krajín EÚ.

"Dostal som sa z pekla do raja," povedal tlačovej agentúre Reuters 30-ročný Muhammad Fírúz, ktorý žil dva mesiace v štátnom tábore na Lesbose.

Fírúz bol medzi 300 ľuďmi, vrátane mnohých žien a detí, na trajekte, ktorý sa vo štvrtok nadránom doplavil do gréckeho prístavu Pireus pri Aténach. Týchto žiadateľov o azyl prevezú do táborov a bytov na pevnine, informovali úrady.

Lesbos sa v súčasnosti stará približne o 8500 uchádzačov o azyl, čo je trikrát väčší počet, než kapacita tamojších štátnych zariadení pre migrantov.

Často tam dochádza k násilnostiam, spôsobeným prevažne meškaním azylových postupov a zlými životnými podmienkami.

Obyvatelia Lesbosu podnikli tento mesiac už skôr štrajk na protest proti európskej politike, ktorá podľa nich zmenila ostrov na "väzenie" pre migrantov a utečencov.

Viac o téme: LesbosUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu