Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Je koniec, utečenecké kvóty sú mŕtve: Nová dohoda, Slovensko zablokuje celú Európsku úniu

Utečenci v Španielsku (ilustračné foto) Zobraziť galériu (4)
Utečenci v Španielsku (ilustračné foto)

BRATISLAVA - Utečenecké kvóty skončili. Na včerajšom summite v Bruseli sa dohodli lídri V4 spolu s najvyššími lídrami EÚ na otázke riešenie migračnej krízy. Ak by Komisia chcela prerozdeľovať utečencov, po novom už musia súhlasiť všetky členské štáty EÚ. Nebude ich možné prehlasovať.

Utečenecké kvóty sú mŕtve. Krajiny EÚ sa na summite v Bruseli dohodli, že v otázke azylového systému budú musieť dosiahnuť jednomyselnú zhodu. To znamená, že súhlasiť musí s návrhom každá jedna krajina. Informujú o tom české Hospodářské noviny. V praxi to tiež znamená, že štáty nebudú prehlasované ako sa to stalo pred dvomi rokmi.

Proti kvótam sa postavila V4

Minulý rok Európska komisia navrhla nový azylový systém, ktorý hovoril o prerozdeľovaní utečencov v prípade novej migračnej vlny. V tomto prípade si boli povinné všetky krajiny EÚ rozdeliť časť utečencov. S tým mali problém krajiny Vyšehradskej štvorky - Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko.

Lídri Vyšehradskej štvorky
Zobraziť galériu (4)
Lídri Vyšehradskej štvorky  (Zdroj: SITA)

Nový návrh

Toto už neplatí. Včera sa v Bruseli dohodli na novom postupe. Po novom už budú musieť súhlasiť všetky štáty. Lídri V4 so šéfom Komisie Jeanom Junckerom preberali tému migrácie, kde podľa Fica mali po prvý raz možnosť vysvetliť predsedovi EK, v čom tkvie ich problém, a viesť hlbšiu rozpravu.

Fico s Junckerom
Zobraziť galériu (4)
Fico s Junckerom  (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

Fico zhodnotil stretnutie s Junckerom ako "užitočné", lebo obe strany si podľa neho navzájom vymenili informácie, ktoré "nás môžu posunúť ďalej". V súvislosti s migráciou si podľa jeho slov uvedomili, že "najpodstatnejšie je pracovať v krajinách, odkiaľ migranti pochádzajú".

"Aj preto rozmýšľame vo V4 o nejakom spoločnom projekte, napríklad pre Líbyu, ale naďalej je náš postoj – a tu sa ukázala včera absolútna jednota – odmietavý, pokiaľ ide o akékoľvek kvóty," povedal predseda vlády SR. Dodal, že všetci zúčastnení sa v stredu zhodli aj na tom, že predstava "ucelenej moslimskej komunity" je pre nich "absolútne neakceptovateľná".

Rokovať o návrhu sa bude znova v decembri. Prezident EÚ Donald Tusk sa nechal počuť, že cieľom je dosiahnuť konsenzus v tejto otázke.

Poliak Tusk chce dosiahnuť dohodu
Zobraziť galériu (4)
Poliak Tusk chce dosiahnuť dohodu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

Lídri V4 ďalej podľa Fica veľmi kritizovali "kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu" a taktiež uviedli, že k vzostupu terorizmu v Európe došlo pre nekontrolovaný prílev migrantov.

"Išla z toho stretnutia nejaká sila, že sú tu štyri štandardné krajiny, ktoré majú svoje politické systémy, ktoré presne vedia, čo chcú, a preto sme na konci privítali návrh Jeana-Clauda Junckera, že sa chce v tomto formáte stretávať častejšie," dodal.

Viac o téme: UtečenciKvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu