Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na verejnosť uniklo škandalózne VIDEO: Svetoznáme módne značky šijú deti sýrskych utečencov

Detská práca je rozmáhajúcim sa problémom v Turecku. Zobraziť galériu (5)
Detská práca je rozmáhajúcim sa problémom v Turecku. (Zdroj: youtube/bbc)

ISTANBUL - Deti utečencov v Turecku riešia životnú dilemu – ak chcú prežiť, musia sa dobrovoľne vzdať svojho detstva. Reportérom BBC sa podarilo priniesť smutné svedectvo z tureckých tovární na šaty, odkiaľ do Európy putuje oblečenie svetových značiek.

V Turecku sa rozmáha detská práca. Video BBC zachytáva jednu z dielní, kde tvoria väčšinu zamestnancov deti a niektoré z nich odhadom nemajú viac ako osem rokov. Na Istanbul začali padať obvinenia, že tamojší odevný priemysel zneužíva na prácu deti sýrskych utečencov.

Pomsta irackej armády útočiacej na Daeš: VIDEO zachytilo barbarské mučenie detí

Nakrúcanie reportážneho videa nebolo jednoduché, pretože zhotovovať tajné videozáznamy je v krajine nezákonné. Filmový štát musel dokonca čeliť policajnému vypočúvaniu a nakrúcanie prerušiť. Nájsť ďalšie deti, ktoré pracujú pre známe značky oblečenia, však nebolo zložité.

Na verejnosť uniklo škandalózne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/bbc)

Len malé percento z odhadovaných troch miliónov Sýrčanov, ktorí utiekli do Turecka, má pracovné povolenie a ak chcú títo ľudia prežiť, musia pracovať nelegálne – bez práv a za nízke mzdy. A mnohí z nich končia či svoju „kariéru“ začínajú práve v odevnom priemysle.

Na verejnosť uniklo škandalózne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/bbc)

Omar (15) pracuje 12 hodín denne

Členovia britského tímu boli svedkami toho, ako ráno sprostredkovatelia robia na ulici nábor pracovnej sily. Tí, ktorých vybrali, nastúpili do autobusu a smerovali do továrne. Medzi vybranými bolo sedem sýrskych utečencov, vrátane 15-ročného Omara, ktorý bol spojkou televízneho štábu. Filmári autobus sledovali, až kým nezastavil v priemyselnej zóne. Továreň, ktorá nábor robila, šije odevy pre popredné svetové značky.

Na verejnosť uniklo škandalózne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/bbc)

Po skončení pracovného dňa sa Omar stretol s reportérom BBC – ukázal mu štítky z oblečenia, ktoré v deň šil – patrili značke, ktorá je Európanom dobre známa. Hodinová mzda niektorých z pracovníkov pritom len sotva dosiahla jedno euro. Hoci by chcel byť Omar v škole, nemôže si to dovoliť a musí pracovať. Viac ako 12 hodín denne trávi žehlením odevov, ktoré potom putujú aj do Veľkej Británie.

Na verejnosť uniklo škandalózne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/bbc)

Rodičia nechcú svoje deti posielať pracovať, ale nemajú na výber. Zistenia BBC naznačujú, že mnohé veľké módne značky profitujú z utečencov a ich detí. Popredné odevné značky detských zamestnancov vo svojich továrňach popierajú, reportáž však ukazuje, že realita je iná. Ako prezradili deti, počas auditu stačí, aby neboli v dohľade, a potom sa môžu opäť vrátiť do práce. Ak je továreň súčasťou tureckého reťazca subdodávateľov a od veľkých značiek len berie objednávky, deti v nich môžu pracovať bez toho, aby sa o tom objednávateľ dozvedel.

Viac o téme: Detská prácaTureckoTováreň na šaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu