Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bulharsko a Grécko chcú spoločne bojovať proti migrantom: Z mora dnes zachránili až 1500 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOFIA - Bulharsko a Grécko nasadia na kontrolu vzájomnej štátnej hranice spoločné patroly, aby ilegálnym migrantom zabránili v narušovaní hraničnej čiary. Navyše by sa mala posilniť policajná prítomnosť na oboch stranách vybraných úsekov asi 500 km dlhej hranice.

V Bojane neďaleko Sofie sa na tom dnes dohodli bulharská ministerka vnútra Rumjana Bačvarovová a grécky minister pre migráciu Ioannis Muzalas, informovala tlačová agentúra DPA. Hostiteľka, ako informoval jej rezort v Sofii, konštatovala, že obe krajiny prijmú potrebné opatrenia, aby zabránili vzniku novej migračnej trasy.

Iba počas uplynulého víkendu sa v pohraničí s Gréckom podarilo bulharským orgánom zadržať 32 utečencov. Tí sa čoraz častejšie pokúšajú využiť trasu vedúcu z Grécka cez Bulharsko a následne hlavne cez Srbsko ďalej do strednej, západnej a severnej Európy, keďže predtým najfrekventovanejšia migračná trasa cez štáty západného Balkánu je od marca uzavretá.

Sofia a Atény chcú v oblasti migračnej politiky kooperovať aj na úrovni Európskej únie. "Ak budeme hovoriť jedným hlasom, budú nás lepšie počuť," vyhlásil dnes bulharský premiér Bojko Borisov po rokovaniach s predsedom gréckej vlády Alexisom Tsiprasom.

 V Stredozemnom mori dnes zachránili viac ako 1500 migrantov

Viac ako 1500 migrantov zachránili v priebehu dnešného dňa vo vodách Stredozemného mora medzi pobrežím Líbye a talianskymi ostrovmi. Počet zachránených v priebehu ostatných piatich dní sa tak už dostal nad hranicu 8000 ľudí. Informáciu talianskej pobrežnej stráže sprostredkovali francúzske médiá.

Podľa rovnakého zdroja došlo v priebehu dneška k 14 záchranným operáciám, na ktorých sa popri plavidlách talianskej pobrežnej stráže podieľali aj lode humanitárnych organizácií a námornej misie Sophia Európskej únie. Ako na jednej zo sociálnych sietí informoval hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Flavio di Giacomo, od začiatku roka prišlo do Talianska podobné množstvo migrantov afrického pôvodu ako v porovnateľnom období minulého roka, a to okolo 94.000. Nebezpečná trasa vedúca cez Stredozemné more si od začiatku roka vyžiadala už životy viac ako 3000 migrantov, čo je podľa IOM v porovnaní s vlaňajšom dvojnásobok za rovnaké obdobie.

Viac o téme: UtečenciMigrantiGréckoBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu