Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Konečne porazili Daeš! Líbyjské sily ovládli poslednú baštu džihádistov v krajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRIPOLIS - Líbyjské provládne milície podporované americkým letectvom oznámili dnes prevzatie kontroly nad rozľahlým konferenčným centrom, slúžiacim ako ústredie Islamského štát (IS) v meste Syrta, ktoré bolo poslednou baštou tejto teroristickej organizácie v Líbyi. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenie bojovníkov proti IS, zverejnené na sieti Facebook.

Sily preukazujúce vernosť jednotnej líbyjskej vláde v Tripolise vstúpili do Syrty na pobreží Stredozemného mora ešte začiatkom júna. O mesiac neskôr prešli boje do rozhodujúceho štádia, keď sa príslušníci provládnych milícií, pochádzajúci prevažne z Misuráty na západe Líbye, dostali k hlavnému stanu IS, zriadenému v priestoroch konferenčného centra Ouagadougou.

Podľa dnešného vyhlásenia sa dobytím tohto objektu Syrta "vracia do Líbye". Mesto známe ako rodisko niekdajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího bolo od vlaňajška hlavnou baštou IS v Líbyi, kde militantní džihádisti využili chaos v dôsledku občianskej vojny.

Viac o téme: LíbyaSyrta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu