Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cesta za lepším životom im priniesla to najhoršie: V Stredozemnom mori si smrť našla tisícky migrantov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Viac ako 3000 ľudí zahynulo tento rok pri pokuse dostať sa do Európy cez Stredozemné more, čo je o takmer 60 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).

Podľa IOM pri pokuse o prekonanie Stredozemného mora zahynuli zahynulo 3034 migrantov a utečencov. Toto číslo zahŕňa aj 39 migrantov, ktorých telá sa našli tento týždeň pri líbyjskom pobreží. Ide už o tretí rok v poradí, keď počet mŕtvych utečencov v Stredozemnom mori prekročil hranicu 3000, pričom vlani bola táto hranica dosiahnutá v októbri a v roku 2014 v septembri.

IOM tiež uviedla, že od januára prišlo do Európy viac ako 750.000 utečencov a migrantov, z ktorých väčšina priplávala ku gréckym alebo talianskym brehom. Pozoruhodným je podľa IOM stúpajúci počet Nigérijčaniek, ktoré od začiatku roku 2015 prišli do Talianska.

V Stredozemnom mori zachraňujú vyše 600 migrantov

Záchrana 603 migrantov prebieha v Stredozemnom mori medzi Sicíliou a severnou Afrikou, oznámili dnes talianske námorné sily. Tri ich plavidlá zatiaľ zachytili šesť menších lodí s migrantmi a pátracia a záchranná operácia pokračuje.

Od príchodu teplejšieho letného počasia sa príchod migrantov do Talianska zvýšil, píše v správe agentúra DPA. Vo štvrtok v mori na tejto nebezpečnej trase zachránili celkovo 1095 ľudí, uviedla talianska pobrežná stráž. 

V Stredozemnom mori zachraňujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Európska komisia dnes schválila ďalšiu pomoc Taliansku a Grécku, zameranú na zvládanie prílevu migrantov. Grécko dostane 7,3 milióna eur na ich prijímanie a poskytovanie zdravotníckych služieb na ostrovoch v Egejskom mori a 500.000 eur na zlepšenie kanalizácie v migračnom centre na ostrove Samos. Pre Taliansko je určených 2,2 milióna eur, ktoré využije jeho pobrežná stráž na potraviny pre zachránených migrantov a na personálne náklady, ako aj milión eur na oblečenie a zdravotnícke potreby pre jeho námorné sily.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v dnes zverejnenej správe uviedla, že do Európy od začiatku roka dorazilo po mori viac ako 251.000 ľudí, z nich 161.729 do Grécka a 89.062 do Talianska.

Viac o téme: UtečenciMigrantiStredozemné moreIOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu