Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Španielska loď pravdepodobne zadržala pašerákov: Nemecko pripravuje migrantov na návrat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielska vojenská loď zadržala pri pobreží Líbye dvoch mužov, Líbyjčanov, ktorých podozrieva z pašovania migrantov. Oznámilo to včera španielske ministerstvo obrany.

Podľa tlačovej agentúry AP španielska loď Kráľovná Sofia zadržala predpokladaných pašerákov ľudí počas záchrannej operácie, pri ktorej v Stredozemnom mori zachránila 362 migrantov. Oboch Líbyjčanov odovzdala talianskym orgánom, ktoré ich obvinili z obchodovania s ľuďmi a vzali do väzby. Spolu s nimi bol zatknutý ešte tretí muž, zo Senegalu, ktorého talianske orgány obvinili z napomáhania ilegálnej imigrácii.

V Nemecku prebieha výcvik

Nemecká armáda v rámci pilotného projektu poskytuje výcvik viac ako stovke sýrskych migrantov. Inštruktori cvičia Sýrčanov na civilné úlohy, ktoré by mohli vykonávať po skončení vojenského konfliktu v Sýrii. V rozhovore pre dnešné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to uviedla nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

"Naša predstava je, že sa jedného dňa vrátia naspäť do Sýrie a budú pomáhať pri jej obnove," povedala ministerka pre FAZ. Výňatky z rozhovoru boli zverejnené v sobotu ešte pred jeho dnešným publikovaním, informovala agentúra Reuters.

Migrantov zapojených sú do projektu školia v rôznych oblastiach, ako sú technológie, medicína či logistika. Leyenová neuviedla, či sa počíta s rozšírením programu aj na väčší počet sýrskych utečencov žijúcich v Nemecku. Podľa ministerky by sa Nemecko mohlo po normalizácii situácie v Sýrii podieľať aj na výcviku tamojších bezpečnostných síl.  

Viac o téme: CvičenieNávratPašeráciMigrantiSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu