Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakúsky minister vnútra má na žiadateľov o azyl jasný názor: V EÚ nemôžu mať dovolené pracovať

Wolgang Sobotka Zobraziť galériu (2)
Wolgang Sobotka (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka považuje za "nemysliteľné", aby žiadatelia o azyl v EÚ dostávali najneskôr šesť mesiacov po príchode pracovné povolenia, ako navrhuje Európska komisia (EK). Vyjadril sa tak v rozhovore, ktorý zverejnil dnes nemecký denník Die Welt.

"Považujem za absolútne nemysliteľné udeľovať žiadateľom o azyl pracovné povolenia. Bolo by to vyzývanie ľudí v krízových štátoch, aby prišli do Rakúska," povedal Sobotka. "Tunajší pracovný trh by to nezvládol - máme 500.000 nezamestnaných a len 50.000 voľných miest."

Brusel predstavil v stredu návrhy na dokončenie reformy spoločného azylového systému EÚ, ktorých súčasťou sú podľa agentúry DPA i opatrenia s cieľom zastaviť zneužívanie terajších pravidiel azylantmi, snažiacimi sa usídliť v tých najštedrejších krajinách. Jedným z opatrení by malo byť zavedenie pravidla, že azylant má získať prístup na pracovný trh v priebehu šiestich mesiacov od podania žiadosti o priznanie ochrany.

Sobotka v rozhovore pre Die Welt uviedol, že v Rakúsku naďalej platí rozhodnutie neprijať v tomto roku viac ako 37.500 azylantov. Do konca júna podľa neho rakúske orgány dostali približne 25.700 žiadostí o azyl, z ktorých 22.100 prešlo do ďalšieho konania.

Minister predpokladá, že uvedená hranica nebude dosiahnutá vzhľadom na uzatvorenie tzv. západobalkánskej migračnej trasy. "Okrem toho bude Rakúsko s podporou polície a armády pomáhať Maďarsku, aby lepšie ochránilo srbsko-maďarskú hranicu," vyjadril sa Sobotka. "Výmenou za to očakávame, že Maďarsko bude prijímať späť utečencov z Rakúska. Na tomto práve pracujeme," dodal.

Maďarskí a rakúski ministri prerokovali spoluprácu pri ochrane hraníc

O možnostiach pomoci Rakúska Maďarsku pri nových pravidlách ochrany maďarských hraníc pred ilegálnou migráciou rokovali dnes v juhomaďarskej prihraničnej obci Röszke maďarský minister vnútra Sándor Pintér, minister obrany István Simicskó a ich rakúski rezortní partneri Wolfgang Sobotka a Hans Peter Doskozil. Podľa agentúry MTI Pintér vyjadril vďaku rakúskym kolegom za pomoc, ktorú poskytujú pre to, aby cez zelenú hranicu neprešiel na maďarské územie nikto bez povolenia a kontroly.

Rakúsky minister obrany Hans
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Maďarský minister pripomenul, že Maďarsko 5. júla zaviedlo tzv. hĺbkovú kontrolu hraníc. V zmysle tohto opatrenia narušiteľov v okolí srbských a chorvátskych hraníc, ktorých zadržia v pásme do ôsmich kilometrov od hranice, odprevadia späť k bránam na hraničných zábranách a nasmerujú do najbližšej tranzitnej zóny.

Maďarská armáda je prichystaná prijať pripravené rakúske sily, aby akoukoľvek činnosťou pomohli v ochrane hraníc. Povedal to Simicskó, podľa ktorého maďarská armáda v tejto oblasti získala v uplynulých mesiacoch vážne skúsenosti, pretože s podobným cieľom už pomáhali Maďarsku vojská krajín Vyšehradskej štvorky.

Podľa rakúskeho ministra vnútra Sobotku je ochrana hraníc únie spoločnou záležitosťou Rakúska i Maďarska. V tejto práci pomáha aj Rakúsko, ktoré v rámci pohraničnej agentúry EÚ Frontex vyšle do Maďarska 20 policajtov na posilnenie ochrany vonkajšej hranice Európskej únie. "Rakúsko víta, že mandát Frontexu je možné rozšíriť aj na tretie krajiny, pritom je ale zrejmé, že táto agentúra s 1500 príslušníkmi sama nedokáže zaručiť ochranu vonkajších hraníc únie," dodal Sobotka.

Šéf rakúskeho rezortu obrany Doskozil zdôraznil, že podiel tých migrantov, ktorých je na základe súdneho rozhodnutia možné poslať späť do krajín ich pôvodu, je veľmi nízky. "Skúsenosti uplynulého roka svedčia o tom, že nie je možné čakať na veľké spoločné európske riešenia, je nutné dosiahnuť dohodu v dotknutých regiónoch," povedal Doskozil, podľa ktorého dublinský systém v terajšej podobe nefunguje účinne.

Viac o téme: UtečenciMigrantiWolfgang Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu