Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarský prezident má už dosť diktatúry EÚ: Vypísal referendum o migračných kvótach

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder vypísal "referendum týkajúce sa povinného presídlenia nemaďarských občanov do Maďarska" na 2. októbra, informovala agentúra MTI.

Poslanci maďarského parlamentu 10. mája v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť ľudové hlasovanie o povinnom prerozdeľovaní utečencov. "Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka referenda.

Podľa vyhlásenia tlačového odboru úradu prezidenta (KEH) hlava štátu rozhodla v súlade s ústavou, iniciatívou na vyhlásenie referenda a ustanoveniami zákona o volebnom procese, pričom brala do úvahy príslušné rozhodnutia ústavného súdu.

Predseda vlády Viktor Orbán 24. februára oznámil, že kabinet iniciuje referendum o povinných kvótach. Premiér iniciatívu zdôvodnil tým, že o takejto otázke nemôže rozhodovať nikto namiesto zvolených poslancov maďarského parlamentu. Uznesenie parlamentu z 10. mája napadli na ústavnom súde traja. Ich podania súd 21. júna odmietol.

Viac o téme: ReferendumKvótyMaďarskoJános Áder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu