Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Plán s vracaním utečencov sa EÚ nemusí podariť: Obula sa do toho ľudskoprávna organizácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala v dnešnom vyhlásení Európsku úniu, aby prestala vracať sýrskych utečencov do Turecka, pretože tam nemajú prístup k práci, vzdelávaniu ani zdravotnej starostlivosti.

Agentúra AP cituje Stephanie Geeovú z HRW, podľa ktorej "sotva prekvapuje, že tam mnohí z nich nedostávajú podporu, ktorú zúfalo potrebujú na svoju obživu," keďže Turecko prijalo už vyše dva milióny sýrskych utečencov. 

Dohoda, ktorú uzavrela Európska únia s Tureckom, umožňuje Grécku vracať do Turecka sýrskych žiadateľov o azyl na základe toho, že je to "bezpečná tretia krajina". HRW upozornila, že pojem "bezpečná" krajina neznamená iba ochranu pred vojnou či prenasledovaním, ale mal by zahŕňať aj právo na prácu, zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie. 

Predstavitelia exekutívy EÚ: Európa sa nebude utečencom obracať chrbtom

EÚ nebude zatvárať oči pred utečeneckou krízou vo svete. Pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktorý si medzinárodná verejnosť pripomína dnes, to v spoločnom vyhlásení uviedli prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, eurokomisár pre migráciu a vnútorné veci Dimitris Avramopulos, ako aj eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis.

"Odhadom 60 miliónov osôb vo svete je násilnými vysídlencami -  utečencami, žiadateľmi o azyl, migrantmi alebo vnútorne presídlenými osobami," uvádza sa v spoločnom liste členov exekutívy EÚ. Podľa ich slov je poskytovanie podpory a ochrany utečencom, ako aj efektívne riadenie migrácie výzvou, ktorá si vyžaduje globálnu reakciu.

"Európska únia nezatvára a nebude zatvárať oči pred touto krízou. Budeme sa aj naďalej podieľať na celosvetovom úsilí o riešenie tohto problému. Neustále hľadáme spôsoby, ako posilniť naše humanitárne reakcie a zvýšiť našu podporu utečencom, vnútorne vysídleným osobám a miliónom ľudí postihnutým touto krízou po celom svete," uvádza sa v dokumente.

EK v tejto súvislosti pripomenula, že celkovo viac ako desať miliárd eur z rozpočtu EÚ na roky 2015 a 2016 bolo pridelených na riešenie utečeneckej krízy v EÚ a v tretích krajinách. Orgány EÚ vlani strojnásobili svoje zdroje na pátracie a záchranné operácie na mori, čo viedlo k záchrane vyše 240.000 ľudí prepravujúcich sa cez Stredomorie. 

"Akékoľvek udržateľné riešenie si vyžadujú úzku spoluprácu s krajinami pôvodu a tranzitu a zákonné možnosti pre tých, ktorí utekajú pred konfliktami a prenasledovaním dostať sa bezpečne do Európy," uvádza dokument EK.

Vlani v novembri sa lídri EÚ a predstavitelia afrických krajín dohodli na spolupráci pri odstraňovaní hlavných príčin núteného vysídľovania a nelegálnej migrácie. Úrad Európskej vonkajšej činnosti, ktorému šéfuje Mogheriniová, začiatkom tohto mesiaca vytvoril nový rámec pre partnerstvo, ktorého cieľom je vytvorenie silných partnerstiev s kľúčovými krajinami pôvodu a tranzitu migrantov a tiež poskytovať podporu krajinám, v ktorých sa ocitli veľké populácie utečencov.   

Viac o téme: UtečenciMigrantiTureckoSýriaHuman Rights Watch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu