Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V mori našli smrť ďalší migranti: Desiatky utečencov neprežili potopenie lode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Približne 20-30 migrantov zrejme zahynulo pri potopení ich plavidla neďaleko brehov Líbye. Oznámila to dnes námorná misia EÚ, ktorú citovala agentúra DPA.

"Neďaleko líbyjského pobrežia sa potopil drevený čln... Počet mŕtvych odhadujeme na 20-30," povedal hovorca misie EUNAVFOR Med-Sofia Rino Gentile. Na palube plavidla sa podľa neho celkovo nachádzalo okolo 100 osôb. Polovicu z nich zachránila loď španielskeho námorníctva.

Talianska pobrežná stráž stanovila počet zachránených na 88 ľudí, pričom zatiaľ nepotvrdila žiadne obete. Talianske plavidlá dnes celkovo vykonali 20 operácií, počas ktorých zachránili približne 1000 migrantov a utečencov. 

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov z Grécka do Turecka.

Za jeden deň zachránili 4000 migrantov

Približne 4000 migrantov sa podarilo zachrániť v priebehu jedného dňa počas 22 samostatných misií v Stredozemnom mori, informovala dnes talianska pobrežná stráž. Podľa predstaviteľa pobrežnej stráže Cosima Nicastra môže ísť o rekord v počte zachránených migrantov. Doposiaľ najvyšší zaznamenaný počet je okolo 6000 zachránených v priebehu dvoch dní.

 Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov z Grécka do Turecka. Väčšina migrantov vyrážajúcich z Líbye do Talianska sa plaví na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Mieria na ostrov Lampedusa alebo na Sicíliu.

Viac o téme: UtopenieMigrantiLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu