Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Stredozemnom mori sa potopila loď s utečencami: Obrovský počet predpokladaných obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - V Stredozemnom mori sa minulý týždeň utopilo pravdepodobne až 500 utečencov, ktorých loď stroskotala na ceste medzi Líbyou a Talianskom. Oznámil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) s odvolaním sa na svedectvo zachránených.

Nešťastie podľa UNHCR prežilo 41 ľudí - 37 mužov, tri ženy a jedno trojročné dieťa. Medzi imigrantmi, ktorých minulú sobotu zachránila obchodná loď, je najviac Somálčanov a tiež Etiópčan, Egypťania a jeden Sudánec.
 
Utečencov potom plavidlo dopravilo do gréckeho prístavu Kalamata na Peloponéze. Zachránení imigranti uviedli, že pašeráci naložili uprostred mora osoby z menších člnov do jednej väčšej lode. Plavidlo ale tak preplnili a to následne išlo ku dnu. Nešťastie je podľa agentúry AFP zrejme jednou z najhorších tragédií v oblasti v rámci terajšej utečeneckej krízy. Pred rokom sa pri havárii pri líbyjských brehoch utopilo pravdepodobne vyše 800 ľudí.
 
Pre utečencov teraz kvôli marcovej dohode EÚ a Ankary prestáva byť atraktívna cesta do Európy cez Grécko. V krajine po uzavretí hraníc balkánskych štátov uviazlo niekoľko desiatok tisíc migrantov. O niečo väčší ruch tak teraz panuje na trasách cez Stredozemné more, kadiaľ mieria vysídlenci najmä z Egypta a Líbye do Talianska. Talianska pobrežná stráž v minulom týždni v Stredozemnom mori zachránila vyše 2000 utečencov.
Viac o téme: UtopenieUtečenciStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu