Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rakúsko varuje pred extrémnym prílevom utečencov: V prípade núdze uzavrie hranicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Rakúsky minister obrany Peter Doskozil upozornil, že jeho krajina je pripravená úplne uzavrieť hlavný priechod na hranici s Talianskom v prípade, že očakávaný prílev migrantov po tejto trase vyústi do "extrémnej situácie". Agentúra AP o tom dnes informuje s odvolaním sa správu rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie.

Uzavretie hraničného priechodu v Brennerskom priesmyku by bolo podľa Doskozila potrebné, ak by prechádzajúci migranti nemohli pokračovať v ceste do Nemecka, zatiaľ čo Taliansko by odmietalo prijať tých, ktorých Rakúsko vráti.

Samotné Rakúsko v rámci vlaňajšej migračnej vlny zaevidovalo približne 90.000 žiadostí o azyl, v tomto roku však plánuje ich počet obmedziť na 37.500. Podľa Doskozila je tohtoročných žiadostí už teraz 16.000-17.000. Vyjadril sa tiež skepticky o dohode s Tureckom, na základe majú byť do EÚ vracaní migranti prichádzajúci z tejto krajiny. Podľa neho totiž "nevieme, ako dlho táto dohoda vydrží".

Európska komisia (EK) vyjadrila v utorok "hlboké znepokojenie" nad plánmi Rakúska uzavrieť svoju hranicu s Talianskom v Brennerskom priesmyku, kde oznámili začatie výstavby príslušných zariadení. Rakúsko očakáva, že v najbližších mesiacoch bude tento hraničný priechod čeliť náporu migrantov v súvislosti s uzatvorením tzv. balkánskej trasy.

Viac o téme: TalianskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu