Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prívalové dažde na Srí Lanke ničia všetko: O život prišlo minimálne 37 ľudí

Ničiaca pohroma Zobraziť galériu (3)
Ničiaca pohroma (Zdroj: SITA)

KOLOMBO - Na najmenej 37 mŕtvych sa zvýšila bilancia obetí prívalových dažďov a zosuvov pôdy, ktoré už niekoľko dní sužujú Srí Lanku. Viac než 150 ľudí zostáva stále nezvestných, informoval v noci nadnes denník The Guardian, citujúc miestne bezpečnostné a záchranárske zdroje.

Prírodný živel postihol najmä centrálnu oblasť tohto ostrovného štátu ležiaceho v Indickom oceáne. Zosuvy pôdy zasiahli viacero obcí okresu Kegalle. Do postihnutých lokalít sa prišiel pozrieť aj srílanský prezident Maithripala Sirisena, ktorý na sociálnej sieti Twitter skonštatoval, že straty sú "šokujúce".

Prívalové dažde na Srí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prívalové dažde na Srí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Záchranné operácie sťažujú poškodené cestné komunikácie. Do pátrania sa zapojila i armáda, ktorá v zatopených oblastiach pomáha zachraňovať obyvateľov člnmi a vrtuľníkmi. Prívalové dažde prinútili opustiť svoje domovy vyše 137.000 ľudí. V danej oblasti spadlo vyše 100 milimetrov zrážok. Na Srí Lanke sa povodne cyklicky striedajú s obdobiami sucha. Krajina býva bičovaná južným monzúnom medzi májom a septembrom, zatiaľ čo od decembra do februára zúri severovýchodný monzún.

Viac o téme: MŕtviPrívalové daždeSrí Lanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu