Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dohoda medzi EÚ a Tureckom vstúpi čoskoro do platnosti: Migranti si musia nájsť nový spôsob

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Dohoda Európskej únie a Turecka, umožňujúca migrantov, ktorí sa doplavia k niektorému z gréckych ostrovov, posielať nazad do Turecka, vstúpi do platnosti podľa plánu, teda v pondelok 4. apríla. Uviedol to dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Davutoglu podľa agentúry AP povedal, že ani po deportácii týchto osôb sa počet utečencov v Turecku nezvýši, keďže iných si namiesto nich prevezme Európska únia. Po takomto presune už nebude žiaden dôvod na to, aby o život prichádzali migranti, ktorí sa snažia cez Egejské more dostať do Európy, dodal. 

Lokalitami, kam by sa mali prví deportovaní migranti v pondelok presunúť, sú turecké pobrežné mestá Češme a Dikili ležiace oproti gréckym ostrovom Chios a Lesbos. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie gréckej pobrežnej stráže. 

Prvé deportácie by sa mali týkať Sýrčanov, ktorí v Grécku o azyl nepožiadali a tiež občanov Afganistanu a Pakistanu, spresnil spravodajský portál rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF s odvolaním sa na zdroje z Európskej komisie. 

Podľa dohody medzi EÚ s Ankarou prejdú registráciou všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa dostanú na grécke ostrovy z Turecka. Pokiaľ nepožiadajú o azyl v Grécku, prípadne ho nezískajú, budú ich vracať späť do Turecka. 

Za každého takto vráteného Sýrčana však Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov. Toto presídľovanie je pre členské štáty EÚ dobrovoľné, maximálny strop je však stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, zmienená dohoda sa prehodnotí.

Viac o téme: UtečenciMigrantiTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu