Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Napätie medzi Gréckom a Rakúskom stúpa: Diplomatický škandál, ministerka nie je vítaná!

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová
Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Napätie medzi Aténami a Viedňou v utečeneckej kríze dnes prerástlo do odmietnutia požiadavky rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej navštíviť Grécko, kde si chcela urobiť obraz o situácii migrantov.

Agentúre DPA to povedal hovorca gréckeho ministerstva zahraničných vecí.Odmietnutie návštevy potvrdil pre agentúru APA rakúsky rezort vnútra. Podľa denníka Kathimerini grécka vláda žiada Rakúsko, aby zmenilo svoj kurz v utečeneckej politike. Konkrétne ide o zrušenie "jednostranných rozhodnutí" prijatých na stredajšom summite krajín západného Balkánu vo Viedni, na ktorý nebol pozvaný zástupca Grécka.

Grécko vo štvrtok v reakcii na summit odvolalo svoju veľvyslankyňu v Rakúsku na konzultácie do Atén. Grécko tiež obviňuje Rakúsko, že dotlačilo Macedónsko k uzavretiu svojich hraníc, v dôsledku čoho na jeho území uviazli tisíce migrantov. Macedónsko momentálne púšťa na svoje územie už len obmedzený počet utečencov z Iraku a Sýrie.

Grécko leží na tzv. balkánskej trase vedúcej cez Turecko, Grécko, Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko do Rakúska. Tú migranti využívajú na to, aby sa dostali na západ či sever Európy.

Viac o téme: Johanna Miklová-Leitnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu