Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Migranti dostali stopku: Uzavreli pre nich dôležitý hraničný priechod, Švédsko ich vyhostí!

Migranti, Macedónsko Zobraziť galériu (4)
Migranti, Macedónsko (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Macedónsko včera popoludní dočasne uzavrelo pre migrantov a utečencov svoj najvýznamnejší hraničný priechod s Gréckom. Ako informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné zdroje z Kilkisu, macedónska polícia informovala gréckych partnerov, že severne od štátnej hranice uviazli mnohí utečenci čakajúci na ďalšiu cestu do Srbska. Železničný hraničný priechod Idomeni-Gevgelija preto dočasne uzavreli.

Zatiaľ nevedno, kedy dôjde opäť k otvoreniu tohto priechodu, na ktorého gréckej strane sa podľa očitých svedkov zdržiava asi 1000 ľudí. Tí mali nadchádzajúcu noc mali stráviť v stanoch a provizórnych príbytkoch. Okolo 800 utečencov malo noc prečkať v autobusoch a na neďalekej čerpacej stanici. Diaľničný hraničný priechod Evzoni-Bogorodica bol aj dnes večer v riadnej prevádzke.

Migranti, Macedónsko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Počet migrantov, ktorí prúdia do Srbska, sa opät' zvýšil

Do Srbska prichádza opäť viac utečencov. Kým v uplynulých týždňoch sa počet migrantov prúdiacich do krajiny pohyboval v priemere okolo 2000 za deň, v uplynulých 24 hodinách dorazilo do juhosrbského Preševa okolo 3000 ľudí. Iba včera predpoludním ich pribudlo asi 1200. Podľa slov Valona Arifiho z humanitárnej organizácie Youth for Refugee súvisí zvýšenie počtu migrantov so zlepšením počasia v Grécku, ale aj s obavami utečencov z uzavretia macedónskej štátnej hranice, píše tlačová agentúra APA. 

Už od minulého týždňa totiž môžu na územie Macedónska, respektíve Srbska vstúpiť iba utečenci z Afganistanu, Iraku a Sýrie, ktorí mienia požiadať o azyl v Rakúsku alebo v Nemecku.

Migranti, Macedónsko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Švédsko vyhostí 80.000 migrantov, ktorí nezískali azyl

Švédsko vyhostí zhruba 80.000 migrantov, ktorým tamojšie úrady zamietli žiadosť o azyl. Vyhlásil to švédsky minister vnútra Anders Ygeman, ktorého slová dnes citovala stanica BBC. "Hovoríme o 60.000 ľuďoch, avšak toto číslo sa môže zvýšiť na 80.000," uviedol Ygeman s tým, že neúspešných žiadateľov o azyl bude krajina deportovať charterovými letmi v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov. 

Vlani požiadalo vo Švédsku o azyl 163.000 migrantov, čo je najvyšší počet na jedného obyvateľa v celej Európe. Z približne 58.800 prípadov spracovaných za minulý rok prisťahovalecké úrady akceptovali 55 percent. 

Ygeman na sociálnej sieti Twitter pripomenul, že nevie, koľko migrantov má šance na získanie švédskeho azylu; podľa neho o tom rozhodujú príslušné úrady a súdy. Do krajiny vlani prišlo aj 35.400 neplnoletých migrantov bez sprievodu dospelej osoby, čo je päťkrát viac, než tomu bolo rok 

Švédsko nedávno zaviedlo dočasnú kontrolu štátnych hraníc v snahe o lepšie monitorovanie prílevu migrantov. Táto škandinávska krajina je totiž popri Nemecku hlavným cieľom osôb ilegálne vstupujúcich do EÚ. 

Viac o téme: UtečenciVyhostenieMigrantiGréckoŠvédskoMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu