Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Správa z Rakúska vyvolala paniku: Stačila jedna veta kancelára o utečencoch a hraniciach

Rakúsky kancelár Werner Faymann. Zobraziť galériu (6)
Rakúsky kancelár Werner Faymann. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rakúsko dočasne pozastavilo Schengenskú dohodu. Nariadenie platí od soboty. Kancelár Werner Faymann sa pre tento krok rozhodol z dôvodu utečeneckej krízy. Voľný pohyb po Európe, ale aj celý integračný projekt je podľa neho v ohrození.

Neschopnosť dohodnúť sa na kvótach a vonkajšej ochrane hraníc členských štátov ohrozuje nielen Schengen, ale aj celý integračný projekt, myslí si rakúsky kancelár Faymann. Vyjadril sa pre rakúske noviny oe24.at, ktoré cituje server Politico. "Je extrémne skľučujúce, že komplikované štruktúry EÚ znemožňujú rýchlejšie vyriešiť dôležité problémy ako je utečenecká lavína a finančná kríza. Rizikom je, že vždy spravíme príliš málo a príliš neskoro," povedal šéf vlády.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Rozhodnutie prišlo po tom, čo Nemecko posiela stovky utečencov cez svoje hranice smerom do Rakúska. Správa o sprísnení hraničných kontrol, ktorá vyvolala cez víkend veľký rozruch, však nie je vôbec mimoriadna. Viaceré členské štáty sprísnili kontroly na hraniciach ešte pred koncom minulého roka. "Každý, kto prichádza na rakúske hranice musí byť skontrolovaný," nechal sa počuť Faymann s tým, že nariadenie v Rakúsku platí od soboty.

Viaceré štáty sprísnili kontroly na hraniciach
Zobraziť galériu (6)
Viaceré štáty sprísnili kontroly na hraniciach  (Zdroj: SITA)

Podľa oficiálnych čísiel hraničnej kontroly až 3 tisíc utečencov vrátili naši západní susedia od začiatku roka naspäť. "Keď EÚ nezabezpečí svoje vonkajšie hranice, budúcnosť Schengenu je otázna. Potom si musí ochranu hraníc zabezpečiť každá krajina sama." Server Politico pripomína, že dočasne pozastavili Schengenskú dohodu aj krajiny ako Švédsko, Nórsko či Dánsko.

Debata o sprísnení hraníc pokračuje

"(Kancelárka) Angela Merkelová musí zmeniť svoju pozíciu teraz, pretože inak to bude mať pre Nemecko a Európu katastrofálne dôsledky. Dúfam, že tak urobí," povedal v rozhovore pre dnešné vydanie novín Süddeutsche Zeitung bývalý bavorský premiér Edmund Stoiber. Podľa Stoibera kancelárka nemá veľa času na riešenie tohto problému: "Maximálne do konca marca. Dovtedy musí byť vyriešený." CSU musí na svoju stranu dostať aj Merkelovej Kresťanskodemokratickú úniu (CDU), "v prípade potreby" aj proti jej názoru.

Nemecké protesty proti utečencom
Zobraziť galériu (6)
Nemecké protesty proti utečencom  (Zdroj: SITA)

Ak sa nepodarí na vonkajších hraniciach zastaviť utečencov bez nároku na azyl, Nemecko musí znovu zabezpečiť svoje hranice. "Na hraniciach máme teraz bezprávny stav. Vôbec nevieme, kto prichádza do našej krajiny," povedal Stoiber. K Stoiberovi sa pridal aj bavorský minister financií Markus Söder. Ten tvrdí, že stojí o celoeuróspke riešenie, no treba jednať aj na národnej úrovni. "Potrebujeme obmedziť imigráciu, dôsledne posielať späť neúspešných žiadateľov o azyl, stanoviť väčší počet bezpečných štátov (ktorých občania nemajú na azyl nárok), zabezpečiť vlastné hranice a zabezpečiť viac policajtov na verejných priestranstvách," dodal Söder.

Slovinci reagujú na vyhlásenia Faymanna

Slovinsko bagatelizovalo oznámenie rakúskeho kancelára Wernera Faymanna, že Rakúsko zavedie prísnejšie hraničné kontroly migrantov vstupujúcich do krajiny zo Slovinska. Tlačové a informačné oddelenie slovinskej vlády totiž v nedeľu uviedlo, že hraničné kontroly nie sú žiadnym novým opatrením, konštatovala dnes agentúra STA.

Slovinská reakcia nasledovala po tom, čo Faymann povedal pre nedeľné vydanie novín Österreich, že Rakúsko zavedie nielen prísnejšie hraničné kontroly migrantov, ale bude kontrolovať každého, kto vstupuje na jeho územie.

Slovinská vláda v reakcii na to uviedla, že takéto opatrenie je už určitý čas v platnosti. "Rakúsko má takúto možnosť na základe schengenských pravidiel," dodala. "Dovoľte nám znovu zdôrazniť, že Slovinsko bude okamžite reagovať a podnikať kroky, ak Rakúsko a Nemecko prijmú akékoľvek opatrenia, ktoré obmedzia počet migrantov vpustených na ich územia," upozornila slovinská vláda.

Slovinsko v reakcii na to oznámilo, že vedie intenzívne rozhovory s Nemeckom a Rakúskom o prípadných budúcich opatreniach. Slovinsko sa snaží nájsť spoločné riešenie, "ale podnikneme rázne a zodpovedajúce kroky, ak budú záujmy a bezpečnosť Slovinska ohrozené, alebo ak krajiny začnú oznamovať jednostranné opatrenia".

Viac o téme: HraniceUtečenciRakúskoSchengen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu