Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tlaky na Merkelovú v Nemecku silnejú: Svoju politiku musí zmeniť

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová čelí silnejúcemu tlaku na to, aby sprísnila svoju doteraz ústretovú azylovú politiku.

Najnovšie to žiada vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý chce riešenie utečeneckej krízy do jari. Merkelová sa usiluje o jednotný postup Európskej únie, ktorý by, pokiaľ ide o ochranu spoločných vonkajších hraníc, mohol byť podľa návrhu nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho financovaný z novej celoúniovej dane na benzín. Utečenci medzitým ďalej mieria do Európy; víkendový pokus preplávať z Turecka do Grécka stál život zrejme 16 imigrantov.

Plavba cez Egejské more je teraz kvôli nepriaznivému počasiu mimoriadne nebezpečná. Z lode  so 17 utečencami, ktorá cez víkend stroskotala, sa zrejme zachránil jediný človek. Záchranári od piatku pomáhali niekoľkým stovkám migrantov, ktorí sa počas plavby do Európy dostali do problémov.

Grécko je ostatnými únijnými štátmi často kritizované za to, že nedostatočne chráni vonkajšie hranice schengenského priestoru voľného pohybu. Z Grécka totiž žiadatelia o azyl masovo mieri na sever do bohatších štátov. Podľa Schäubleho by EÚ mohla vyberať dodatočné finančné prostriedky na novej dani z benzínu; zo získaných peňazí by potom financovala vonkajšiu ostrahu Schengenu. S tým nesúhlasí rad nemeckých politikov či najväčší nemecký autoklub ADAC; proti je aj český minister financií Andrej Babiš. O výške prípadnej novej dane Schäuble nehovoril.

Gabriel, ktorého sociálna demokracia je vo vládnej koalícii s kancelárkinou konzervatívnej úniou CDU / CSU, medzitým Merkelovú vyzval na urýchlené riešenie utečeneckej krízy. V tejto súvislosti sa zmienil aj o možnosti stanovenia maximálneho počtu žiadateľov o azyl, ktoré je Nemecko schopné prijať. Takýto strop navrhuje šéf kancelárkinej sesterskej bavorskej CSU Horst Seehofer, ktorý hovoril o 200.000 migrantoch ročne. Podľa Gabriela je Nemecko schopné postarať sa o oveľa viac ľudí, konkrétne číslo ale neuviedol. Len oznámil, že to musí byť výrazne menej ako 1,1 milióna utečencov, ktorí prišli do krajiny vlani.

Po obmedzení počtu migrantov volá aj veľká časť nemeckej verejnosti. Náladu obyvateľov výrazne ovplyvňujú prípady kriminality, za ktorou stoja prisťahovalci z afrických či moslimských krajín. Najviac sa teraz diskutuje o obťažovaní žien počas silvestrovských osláv v Kolíne nad Rýnom a ďalších miestach.

Proti prijímaniu utečencov dlhodobo, predovšetkým v Drážďanoch, demonštruje hnutie vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida). Jeho predstavitelia sa budúcu sobotu stretnú v Prahe, aby sa dohodli na podrobnostiach celoeurópskych demonštrácií. Tie sú naplánované na 6. februára.

V súvislosti s pouličnou kriminalitou prisťahovalcov podnikla v noci na dnes raziu polícia v západonemeckom Düsseldorfe. Zadržala 40 mužov predovšetkým severoafrického pôvodu, drvivá väčšina z nich sa zrejme v Nemecku zdržiava nelegálne.

Utečencov sa dnes naopak zastal pápež František. Jeho pozvanie k účasti na tradičnú modlitbu Anjel Pána vyslyšalo 7000 utečencov, ktorí prišli na Svätopeterské námestie vo Vatikáne. František ich vyzval, aby si uchovali životné nádeje aj radosť zo života. Hlava rímskokatolíckej cirkvi dlhodobo vyzýva k solidarite s migrantmi, zároveň ale upozorňuje na to, že musia rešpektovať zákony hostiteľských krajín.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu