Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z tohto čísla sa vám zatočí hlava: Po mori sa do Grécka dostáva enormné množstvo migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Viac než milión migrantov dorazilo v tomto roku do Európy po mori. Uvádza sa to v najnovšej správe Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), z ktorej dnes citovala stanica BBC.

Vyše 80 percent z týchto ľudí prišlo do Grécka, pričom väčšina z nich pristála na vratkých člnoch pri brehoch tamojšieho ostrova Lesbos. Približne 844.000 migrantov sa dostalo do Grécka z neďalekého Turecka. Väčšina ostatných vyše 150.000 migrantov preplávalo Stredozemné more z Líbye do Talianska. 

Migrantská kríza, ktorej čelí Európa, je najhoršou od druhej svetovej vojny. Počet osôb, ktoré na starý svetadiel prišli po mori, sa od vlaňajška, kedy bolo zaznamenaných vyše 216.000 takýchto prípadov, dramaticky zvýšil. Zhruba 49 percent migrantov prekračujúcich Stredozemné more pochádza zo Sýrie a 21 percent z Afganistanu. 

Narastajúci počet migrantov a utečencov podniká riskantnú cestu do Európy na nestabilných lodiach a člnoch, pričom väčšina z nich uteká pred vojnou, násilím a prenasledovaním vo svojej vlasti a potrebuje medzinárodnú ochranu, uvádza sa ďalej v predmetnej správe tohto ľudskoprávneho orgánu OSN. 
Prílev migrantov spôsobil napätie v Európskej únii, ktorej niektoré členské štáty pristúpili k výstavbe plotov a opätovnému zavedeniu kontroly na svojich hraniciach. Únia minulý týždeň posilnila personál pohraničnej agentúry Frontex v Grécku, ktoré je prvou zastávkou migrantov na ceste do Európy. 

Viac o téme: GréckoAzylMoreÚtečenciČlny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu