Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chceli pomáhať, našla ich smrť: Ďalší tragický útok na nemocnicu, bomby ju zmenili na ruiny

Zbombardovaná nemocnica v Haydane Zobraziť galériu (2)
Zbombardovaná nemocnica v Haydane (Zdroj: Lekári bez hraníc, Yann Geay)

SANÁ/PRAHA - Na severe Jemenu zasiahla raketa nemocnicu podporovanú Lekármi bez hraníc. Zomreli štyria ľudia a desať ich bolo zranených. Niekoľko budov zdravotníckeho zariadenia sa zrútilo. Medzi zranenými sú traja spolupracovníci Lekárov bez hraníc, dvaja z nich sú v kritickom stave.

Podľa nášho personálu zasiahla jedna raketa nemocnicu Shiara v dištrikte Razeh, v ktorom Lekári bez hraníc pracujú od novembra 2015. Lekári bez hraníc nie sú schopní potvrdiť pôvod útoku, ale nad zariadením v čase útoku prelietali lietadlá. Minimálne jedna ďalšia raketa dopadla vedľa nemocnice. Počet obetí môže ešte narásť, pretože v sutinách môžu byť uväznení ľudia. Všetok personál a pacienti boli evakuovaní - pacienti boli preložení do nemocnice Al Goumoury v Saada, ktorú Lekári bez hraníc takisto podporujú.

Sýrsky utečenec prehovoril o živote v hlavnom meste Daeš: Deti hliadkujú s kalašnikovmi

 „Všetky strany konfliktu, vrátane koalície vedenej Saudskou Arábiou, sú pravidelne informované o GPS súradniciach zdravotníckych zariadení Lekárov bez hraníc. Sme s nimi v nepretržitom kontakte, aby sme zaistili, že si budú vedomí vážnych humanitárnych dôsledkov, ktoré má konflikt na obyvateľstvo, a že je nutné rešpektovať poskytovanie zdravotníckej pomoci,“ povedala vedúca operácií Lekárov bez hraníc Raquel Ayoraová. „Nie je možné, aby ktokoľvek s kapacitou vykonať letecký útok alebo zhodiť bombu nevedel, že nemocnica Shiara je funkčné zdravotnícke zariadenie poskytujúce urgentnú zdravotnú starostlivosť a že ju podporujú Lekári bez hraníc. Znovu vyzývame všetky strany konfliktu, aby rešpektovali neutralitu zdravotníckych zariadení a práva pacientov na zdravotnú starostlivosť. A zdôrazňujeme, že bombardovanie nemocníc je porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ dodala Ayoraová.

Konflikt obzvlášť zasiahol dištrikt Razeh. Obyvatelia tejto oblasti sú vážne postihnutí neustálym bombardovaním a dôsledkami desať mesiacov trvajúcej vojny. Nemocnica Shiara bola bombardovaná už predtým, ako ju začali podporovať Lekári bez hraníc. Poskytované služby v nej boli zredukované na stabilizáciu pacientov, pohotovosť, starostlivosť o matku a na urgentnú starostlivosť.

Bez prístupu k zdravotnej starostlivosti

Toto je tretí vážny útok na zdravotnícke zariadenie Lekárov bez hraníc za posledné tri mesiace. Už 27. októbra bola pri leteckom útoku koalície vedenej Saudskou Arábiou zničená nemocnice v Haydane, potom 3. decembra zasiahla koalícia zdravotnícke stredisko v Taizé, kde bolo zranených 9 ľudí. Tímy Lekárov bez hraníc sa neustále snažia o to, aby všetky ozbrojené skupiny rešpektovali zdravotnícke zariadenia.

Bez ich pomoci by bola tragédia utečencov oveľa väčšia: Lekári zachránili viac ako 20-tisíc životov

„Odsudzujeme tento incident, ktorý potvrdzuje znepokojujúci model útokov na život zachraňujúce zdravotnícke služby. Sme rozhorčení, pretože kvôli nemu zostane extrémne zraniteľná populácia zostane týždne bez prístupu k zdravotnej starostlivosti,“ uviedla Ayoraová a dodala: „Opäť sú to civilisti, ktorí musia znášať bremeno vojny.“

Humanitárna pomoc nie je bezpečná

Lekári bez hraníc požadujú okamžité ukončenie útokov na zdravotnícke zariadenia a vyzývajú všetky strany konfliktu k tomu, aby sa jasne zaviazali vytvoriť podmienky pre bezpečné poskytovanie humanitárnej pomoci. Lekári bez hraníc takisto žiadajú, aby činitelia zodpovední za útok vyšetrili okolnosti tohto incidentu.

Lekári bez hraníc pracujú v Jemene v ôsmich oblastiach (Saná, Saada, Aden, Taiz, Amran, Al-dhal, Ibb a Hajj). Od začiatku konfliktu v marci 2015 prijali do starostlivosti viac ako 20 000 vojnových ranených a pokračujú v poskytovaní bežnej zdravotnej starostlivosti, keďže zdravotnícky systém v krajine funguje len ťažko. Lekári bez hraníc prevádzkujú v krajine 11 nemocníc a podporujú 18 zdravotníckych stredísk.

Zbombardovaná nemocnica v Haydane
Zobraziť galériu (2)
Zbombardovaná nemocnica v Haydane  (Zdroj: Lekári bez hraníc, Yann Geay)

Viac o téme: NemocnicaLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu