Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záchrana topiacich sa migrantov počas dnešnej noci: Boj o život nezvládli deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Štyria ľudia sa utopili pri nehode člna s takmer 50 migrantmi na palube, ktorá sa stala v utorok pri pobreží gréckeho ostrova Lesbos vo východnej oblasti Egejského mora. Čln sa plavil z neďalekého Turecka. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie gréckych úradov.

Pobrežná stráž v aktualizovanej správe uviedla, že hliadkujúci čln zachránil približne 40 ľudí, neskôr vytiahol z mora aj živého muža, dve ženy a dieťa. Zahynuli dvaja muži a dve deti. Nikto už nie je hlásený ako nezvestný. 

Lesbos je hlavnou lokalitou vyloďovania obrovských počtov utečencov a ekonomických migrantov, prichádzajúcich väčšinu z Blízkeho východu cez Turecko. Denne sa ich na ostrove vylodia tisíce, pričom v Európe hľadajú lepší život. Za posledných šesť dní sa utopilo okolo takmer 100 ľudí, ktorí sa prepravovali na preplnených člnoch, poskytovaných pašeráckymi gangmi na vysoké poplatky.

Cyperské posádky zachránili 26 ľudí z člna, jedno dieťa je vo vážnom stave

Cyperské posádky zachránili v utorok 26 ľudí, uchádzačov o azyl, keď zachytili núdzový signál z člna, ktorý spozorovali približne 11 kilometrov od juhovýchodného cípu ostrova vo východnej oblasti Stredozemného mora. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na cyperského ministra obrany Christoforosa Fokaidesa.

Úrady sú podľa ministra presvedčené, že zachránili všetkých, ktorí sa v utorok večer nachádzali na palube člna. Nemecký torpédoborec Hyane urobil v tejto oblasti mora prieskum a vo vode už nikoho nenašiel. Fokaides uviedol, že záchrannú operáciu, podporenú posádkami vrtuľníkov a hliadkujúcich člnov, brzdilo veľmi zlé počasie. Minister dodal, že do nemocnice previezli malé dieťa vo vážnom stave, trpelo podchladením a dehydratáciou. 

Všetkých 26 zachránených, z nich polovica detí, dostala zdravotnú starostlivosť. Ich čln sa podľa presvedčenia úradov vydal na plavbu 30. októbra z libanonského mesta Tarábulus. 
Tento rok pri pokuse preplaviť sa cez Stredozemné more do Európy zahynuli už tisíce ľudí.
 

Viac o téme: UtečenciMigrantiLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu